Kledingmerken, retailers en maatschappelijke organisaties verlengen het Bangladesh Veiligheidsakkoord voor de kledingindustrie. Onder meer H&M, Zara, C&A en Primark zetten hun handtekening onder het nieuwe akkoord.
Het akkoord, dat volgend jaar zou aflopen, loopt nu zeker tot 2021. De ondertekenaars leggen hiermee vast dat zij blijven meewerken aan onafhankelijke inspecties van fabrieken en het verhelpen van veiligheidsrisico’s. Daarnaast zijn enkele toevoegingen gedaan, zoals een ontslagvergoeding voor werknemers wanneer een onveilige fabriek gesloten wordt. Ook wordt het akkoord mogelijk uitgebreid naar fabrieken waar gerelateerde producten worden gemaakt, zoals huistextiel en schoenen.
In de afgelopen jaren is 77 procent van de geconstateerde veiligheidsproblemen in de aangesloten Bengaalse fabrieken opgelost, zegt een woordvoerder van de Schone Kleren Campagne. Toch zijn volgens haar nog niet alle doelstellingen behaald. “Er zijn veel voorbeelden waarbij renovaties achterbleven op schema, met name op het gebied van bouwveiligheid.” Ze zegt verder te hopen dat het akkoord ook wordt overgenomen voor andere kledingproducerende landen, zoals Myanmar en Pakistan.
Het originele Bangladesh-akkoord werd in mei 2013 gesloten na het instorten van de Rana Plaza-fabriek in Dhaka. Daarbij kwamen elfhonderd arbeiders om het leve.
Reacties 0