‘Coop was medebieder op Emté’

Jumbo heeft zijn overnamebod op Emté samen met Coop uitgebracht. Daarmee wilde de Veghelse keten voorkomen dat het te veel winkels in Brabant zou krijgen, schrijft De Financiële Telegraaf op basis van betrokkenen.

Emté-eigenaar Sligro zou ‘furieus’ zijn over de ‘agressieve toenadering’ van Jumbo. “Dit is een poging om de aandeelhouders van het beursgenoteerde Sligro te bespelen”, zegt een ervaren overnameadviseur. Ook bronnen binnen het foodconcern zouden die verklaring onderschrijven. Een bron binnen Jumbo ontkent het vijandige karakter van het bod. “Deze deal kan alleen vriendelijk, het is zeker niet de bedoeling aandeelhouders te bespelen.

Jumbo zou zo’n tweehonderd miljoen euro over hebben voor Emté. Sligro deelt op 20 juli de resultaten van een onderzoek naar alle strategische opties met zijn supermarktketen. Het concern liet als reactie op de overnamegeruchten alleen weten een bod op Emté te hebben afgewezen, zonder de naam van Jumbo of Coop te noemen.

Coop zou in het plan van Jumbo de Emté-vestigingen in Brabant overnemen. Na de overname van C1000 in 2011 deed de retailer ook ruim vijftig winkels van die keten over aan Coop. Ook werden vestingen verkocht aan Albert Heijn.
 

Reacties 1


Ton Bos 7 jul, 11:24

Beetje raar verhaal. Jumbo kent ongetwijfeld de verhoudingen binnen de Sligro aandeelhouderskring. Daar zijn de oude sentimenten nog goed vertegenwoordigd en de Sligro directie heeft bovendien meer dan voldoende goodwill om te voorkomen dat anderswillende aandeelhouders hun zin zullen doordrijven. De overnameprijs is niet alleszeggend. Met de eigen vestigingen kan Sligro doen wat ze wil, maar de aangesloten ondernemers zullen zich niet zomaar richting Coop of Jumbo formule laten leiden. Opsplitsing en herverdeling van Emte over bijv Plus, Coop, Spar e.a. kan Sligro uiteraard (en in goed overleg met de ondernemers) ook zelf bewerkstelligen. De uitkomst van de interne studie is een goede basis om dit overleg met open vizier aan te gaan. Een dergelijk gedrag hoort bij een beursfonds dat in de loop van de jaren, stap voor stap, gebouwd heeft aan een goede reputatie.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!