Amazon-patenten die de retail kunnen veranderen

Amazon-patenten die de retail kunnen veranderen

Je kunt veel zeggen van Amazon, maar niet dat het concern stilzit. Duizenden patenten heeft de Amerikaanse grootmacht inmiddels ingediend. In 2015 stopte de teller bijvoorbeeld pas bij 1136 aanvragen. Een overzicht van twaalf recente patenten.

Amazon Dash
Een van de bekendste patenten van Amazon mondde op 1 april in 2015 uit in de Dash-button: apparaatjes waarmee consumenten met één druk op de knop een vooraf ingesteld product kunnen bestellen. Inmiddels hebben meer dan 250 merken zich bij het initiatief aangesloten en zijn de buttons ook in het buitenland verkrijgbaar. Walmart zou zijn grote concurrent nu willen kopiëren.

Assisted shopping
Zoals de naam eigenlijk al zegt, laat Amazons assisted shopping een klant communiceren met iemand van de klantenservice. De shopper geeft aan wat hij zoekt en de medewerker doet een aankoopsuggestie via internet of door het gewoon te vertellen. Het systeem beschikt namelijk over spraakherkenning. 

Anti-showrooming
Ironisch genoeg heeft Amazon een patent verkregen voor het manipuleren van online prijsvergelijkingen in winkels. De patent met de naam Physical Store Online Shopping Control behelst een techniek dat Amazon in staat stelt in te haken op surfgedrag van consumenten. Amazon wil klanten die gebruiken maken van het wifinetwerk van de winkel op verschillende manieren kunnen benaderen. Zo kunnen ze de site van de concurrent blokkeren of de klant omleiden naar een productpagina van Amazon. Verder is het mogelijk om het bewuste product tegen dezelfde prijs als de concurrent aan te bieden of een winkelmedewerker te sturen om de klant van advies te voorzien.

Datavergelijkingen van kledingpasvormen
Een van de grootste hobbels binnen e-commerce is het feit dat fashionshoppers de kleding of schoenen niet vooraf kunnen passen. Amazons patent op datavergelijkingen van de pas- en rekvorm wil daar een einde aan maken. De technologie adviseert een productmaat op basis van een referentiemodel van bijvoorbeeld een broek die de shopper goed past. Het lijkt erop dat het systeem 3D-modellen van producten gaat creëren, gebaseerd op internationale maatsystemen in een database. Met behulp daarvan kunnen product- of maatsuggesties worden gedaan met een pasvorm vergelijkbaar met het referentiemodel. 

Een vliegend fulfilmentcentrum
Nou, precies wat de naam zegt. Eind vorig jaar is een patentaanvraag goedgekeurd voor een fulfilmentcentrum dat in de lucht hangt. Het centrum heeft de vorm van een zeppelin en moet dienen als een lanceerplatform voor drones die pakketjes bezorgen. Dat kost volgens Amazon minder stroom omdat de drone naar beneden zweeft en niet van land hoeft op te stijgen. Het vliegende magazijn hangt op zo’n veertien kilometer hoogte in de lucht en een shuttle zorgt voor het aanvullen van de brandstof en de voorraad. 

Bijenkorf voor drones
Bezorging per drone is misschien wel de natte droom van Amazon. Voor het geval een zeppelin weinig soelaas biedt, denkt het bedrijf alvast aan een heuse dronetoren. De zogenoemde bijenkorf kan nabij een grote stad verrijzen en geldt als thuisbasis van de bezorgdrones.

Objectherkenning voor 3D-voorwerpen
Het is een hele mond vol: objectherkenning voor driedimensionale voorwerpen. De toepassing stelt consumenten in staat om een foto of video te maken van een artikel waarin zij geïnteresseerd zijn. Het beeld wordt geanalyseerd waarna er meer informatie of een passende productsuggestie volgt. Het systeem herkent naast driedimensionale objecten ook tweedimensionale voorwerpen. Dat komt de nauwkeurigheid ten goede. 

Quasivirtuele objecten binnen augmented reality
Augmented reality vormt een brug tussen de virtuele en echte wereld. Virtuele elementen zijn gemakkelijk aan te passen, maar bij fysieke voorwerpen gaat dat lastiger. Amazon heeft daarom patent aangevraagd voor een technologie rondom quasi-virtuele objecten (QVQ). Dit zijn fysieke objecten die middels virtuele overlays een ander uiterlijk kunnen krijgen. Door middel van input of bewegingen zijn de voorwerpen aan te passen. Denk aan een bolvorming object dat door middel van een virtuele laag verandert in een wereldbol en ronddraait middels handgebaren. 

Onderwatermagazijn
Amazon denkt verder aan het onder water opslaan van goederen. De e-commercegigant ziet mogelijkheden in zowel mogelijkheden in kunstmatig aangelegde watergebieden als in zeeën, vijvers en meren. Amazon wil werken met waterbestendige containers met een opblaasbare windzak. Daardoor kan het drijfvermogen worden aangepast, waardoor het goederen op verschillende dieptes kan opslaan, vergelijkbaar met een regulier magazijn met meerdere verdiepingen. 

Geautomatiseerde controle op de voorraadkwaliteit
Met behulp van beeldherkenning bepaalt Amazons technologie voor geautomatiseerde controle op de voorraadkwaliteit of de daadwerkelijke voorraad overeenkomt met zijn virtuele tegenhanger. Dat verkleint de kans op fouten omdat een dc-medewerker tijdens het orderpicken bijvoorbeeld het verkeerde item uit de stelling pakt. 

Politiedrones
Drones zijn natuurlijk niet alleen voor bezorging in te zetten. Amazon ziet er ook een rol voor weggelegd binnen het politiekorps. Een drone zo groot als de microfoon van een politieradio kan potentieel gevaarlijke situaties evalueren, gestolen auto’s of vermiste personen opsporen. Om daarna op de schouder van een agent te landen. We geven toe: voor retailers niet echt interessant. Al is het natuurlijk fijn als Amazon zo ook winkeldieven in de kraag weet te vatten.

Witte achtergrond
Dat niet alle patenten die Amazon aanvraagt even innovatief zijn, blijkt drie jaar terug als het bedrijf een patent op het fotograferen voor een witte achtergrond binnenhaalt.

Bron: RetailTrends/Insider Trends