Marqt heeft het afgelopen boekjaar zoals verwacht in de rode cijfers afgesloten. De duurzame supermarktketen boekte een verlies van 1,4 miljoen euro, tegenover een verlies van 1,1 miljoen euro een jaar eerder. Dat blijkt uit de jaarrekening die begin deze maand is vastgesteld.

Oprichter Quirijn Bolle vertelde in mei al dit jaar voor het eerst winst te verwachten. Operationele winst was er volgens hem al een jaar of twee, maar inmiddels zou er ook sprake zijn van nettowinst. Het resultaat uit operationele activiteiten lag vorig jaar op 1,4 miljoen euro, tegenover 1,2 miljoen euro een jaar eerder. Marqt haalde vorig jaar een van de drie bankconvenanten niet: de solvabiliteitsratio te laag.

De omzet van Marqt liep vorig jaar met zeven procnt op naar 62,7 miljoen euro. De brutomarge ligt op 19,2 miljoen. De supermarktketen zegt in 2016 bewust geen nieuwe nieuwe winkels te hebben geopend, waardoor er nog altijd vijftien vestigingen zijn.

Desondanks spreekt de retailer in de jaarrekening nog altijd van een groeifase. De verwachting van Marqt is dat de kasstroom en het operationeel resultaat gedurende dit jaar zal verbeteren door de prestaties van bestaande winkels, de opening van nieuwe winkels en eventuele verplaatsing van bestaande winkels. Zeker een filiaal wordt deze zomer verhuisd.

De investeringen worden onder meer gefinancierd met het groeikapitaal dat via een nieuwe aandeelhoudersovereenkomst beschikbaar komt. Triodos Organic Growth Fund en Social Impact steken zo’n 1,2 miljoen euro in Marqt.