Een franchisenemer heeft met succes de opzegging van zijn overeenkomst door Bram Ladage aangevochten. De ondernemer uit Capelle aan den IJssel wil zijn handtekening niet onder een vernieuwd contract zetten, zo blijkt uit een uitspraak van de rechtbank in Rotterdam.

De franchisenemer is al twintig jaar verbonden aan Bram Ladage en runt een patatzaak in De Koperwiek. Dat winkelcentrum wordt door eigenaar Wereldhave verbouwd, waarbij ook Bram Ladage een nieuw onderkomen krijgt. 

De ondernemer tekende eind 2016 een nieuwe huurovereenkomst met Wereldhave, vlak nadat Bram Ladage de franchiseovereenkomst had opgezegd. De franchisegever heeft hem meermaals gevraagd om een nieuw contact met andere voorwaarden te ondertekenen, maar de ondernemer is daartoe niet bereid omdat het een verslechtering zou betekenen van zijn rechtspositie. Hij wijst onder meer op het open einde van de marketingkosten, de minimum omzetbepaling, de ophoging van het boetebeding en uitbreiding van het concurrentiebeding.

Bram Ladage lijkt volgens de rechtbank niet bereid om te onderhandelen over de wijzigingen en biedt slechts twee mogelijkheden: het nieuwe contract tekenen of de relatie beëindigen. ‘Hiermee miskent Bram Ladage dat zij zichzelf contractueel die ruimte heeft ontnomen’, aldus de kortgedingrechter. De ondernemer uit Capelle aan den IJssel heeft in maart al een bodemprocedure gestart om Bram Ladage aan de franchiseovereenkomst te houden.