Spar wil de komende jaren tot 25 winkels van zijn City-concept openen in Amsterdam. Dit jaar komen er nog twee nieuwe vestigingen bij, zegt algemeen directeur Sjaak Kranendonk in Het Parool.

Spar heeft na dit jaar vijftig stadswinkels in ons land. De retailer speelt daarmee in op het veranderende consumentengedrag, zegt Kranendonk. “We beslissen steeds later en sneller waar en wanneer we eten, dat is steeds vaker onderweg.” De Spar City-winkels focussen zich volgens de directeur niet op het diner, maar op ontbijt, lunch en ‘alles er tussenin’.

De Citywinkels tellen zo’n 150 vierkante meter, terwijl een reguliere Spar-supermarkt vierhonderd vierkante meter is. De markt voor stadswinkels is volgens Kranendonk nog groot genoeg, ondanks concurrenten als AH to go en Jumbo’s Foodmarkt City. “Het zijn vaak grotere partijen, maar die doen het vanuit het traditionele supermarktdenken en verbinden die twee onder één dak. Wij doen alleen gemakswinkels, zonder afleiding.”

De nieuwe stadswinkels gaan niet ten koste van de bestaande 230 supermarkten, maar daarvan zullen er ook niet meer komen. “Dorpen worden te klein voor een zelfstandige supermarkt”, aldus de directeur.