Deliveroo-bezorgers verenigen zich tegen zzp-schap

Een groep Nederlandse bezorgers van Deliveroo heeft zich verenigd in een ‘Riders Union’. Daarmee verzetten zij zich tegen de stap van de maaltijdbezorger om alleen nog maar zzp’ers in te zetten.

De groep wordt ondersteund door vakbond FNV en doet voor het eerst van zich spreken tijdens een discussieavond in Pakhuis De Zwijger, op donderdagavond in Amsterdam. “Wij hebben niet de ambitie om als zogenaamd zelfstandig ondernemer op de fiets te zitten en daarom komen wij nu voor onszelf op”, zegt een woordvoerder van de groep. Riders Union heeft honderd sympathisanten en een kerngroep van zes personen, zegt een FNV-woordvoerder in Het Financieele Dagblad.

Deliveroo zegt de onrust onder zijn bezorgers te begrijpen en bereid te zijn tot discussie. ,,Wij willen met alle relevante partijen in gesprek om zekerheden te bieden, zonder dat onze riders dan direct weer als werknemer worden gezien”, zegt een woordvoerder in het Algemeen Dagblad.

De stap van Deliveroo om met zzp’ers te werken kreeg veel kritiek. Eerder deze week schreef general manager Benelux Mathieu de Lophem de problemen in Het Financieele Dagblad nog toe aan verouderde wetgeving. De bezorgers zouden de flexibiliteit volgens de maaltijdbezorger juist op prijs stellen.
 

RetailTrends