Broodjeszaak Dungelmann heeft een kort geding aangespannen tegen de eigenaar van winkelcentrum New Babylon. Inzet is een huurverlaging, nu het Haagse complex grotendeels leegstaat en de bezoekersaantallen achterblijven.

Dungelmann vestigde zich in 2013 in New Babylon, dat destijds na een grondige verbouwing zijn deuren opende. Het bedrijf betaalt ruim een ton per jaar aan huur, maar zag de afgelopen maanden de een na de andere retailer vertrekken. Inmiddels staat negentig procent leeg, zegt eigenaar Wouter de Kroes tegenover het Algemeen Dagblad.

Dungelmann kreeg in 2015 de kans zijn huurcontract voortijdig op te zeggen, maar zag daar vanaf vanwege de vijfhonderdduizend euro die in de opening van de winkel is geïnvesteerd. De broodjeszaak is volgens zijn advocaat nu een ‘oase in de woestijn’, waar het alleen tijdens de lunch druk is. “Lege panden trekken geen publiek. Dungelmann loopt omzet mis”, stelt hij.

Icon Real Estate, de nieuwe eigenaar van New Babylon, neemt het winkelcentrum opnieuw op de schop. Zo opent Coolblue eind dit jaar een grote zaak in het Haagse complex, recht tegenover Dungelmann. “Daar kan de traiteur van profiteren”, aldus de advocaat van Icon Real Estate, dat er alles aan zegt te doen om het complex te verbeteren.