‘Gemeenten moeten samenwerken tegen leegstand’

‘Gemeenten moeten samenwerken tegen leegstand’

Als de aanpak van winkelleegstand geen topprioriteit wordt, dreigen met name stadswijken en dorpen minder leefbaar te worden. Daarvoor waarschuwt Detailhandel Nederland, dat met name in buurtwinkelcentra een sterke toename van de leegstand signaleert.

In veel grote steden neemt de leegstand juist af. Zo is die in Utrecht met 75 procent gedaald en in Nijmegen en Alkmaar met respectievelijk zestig en 48 procent. Maar de leegstand in buurtwinkelcentra is in 45 procent van de onderzochte gemeenten juist gestegen, stelt Detailhandel Nederland. Daarnaast is in 33 procent van de gemeenten ook meer leegstand in centrumgebieden en overige winkellocaties.

Met het oog op de naderende gemeenteraadsverkiezingen roept de brancheorganisatie gemeenten op om de leegstand van winkelpanden in binnensteden en winkelcentra aan te pakken. Dit zouden zij moeten doen door in de coalitieakkoorden reductiecijfers voor de leegstand te benoemen, samen met ondernemers te zorgen voor een professionele organisatie van de binnenstad en door meer samen te werken met gemeenten in de wijde regio. Ook verwijst Detailhandel Nederland naar de Retailagenda, waarin gemeenten worden opgeroepen de overcapaciteit aan winkelvloeroppervlakte te reduceren.
 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!