Hudson’s Bay ontvangt miljardenbod op Galeria Kaufhof

De eigenaar van warenhuisketen Karstadt heeft een bod uitgebracht op Galeria Kaufhof. Het gaat om een ‘onvolledig, niet-bindend en ongevraagd’ bod van Signa Holding, meldt Hudson’s Bay Company, eigenaar van Galeria Kaufhof.

Signa Holding is de investeringsmaatschappij van de Oostenrijker René Benko, die Karstadt drie jaar terug voor een euro overnam. Nu wil hij drie miljard euro overmaken voor de grote concurrent, meldt Reuters op basis van ingewijden. Hudson’s Bay noemt geen bedrag, maar laat wel weten dat Signa Holding een bod heeft gedaan op de Duitse activiteiten en ander vastgoed van het Canadese concern.

Hudson’s Bay zegt het bod ‘op termijn’ te zullen beoordelen, maar lijkt in eerste instantie niet happig op een verkoop van Galeria Kaufhof. De Europese activiteiten vormen volgens het bedrijf een belangrijk onderdeel van zijn strategie. Onlangs werden in ons land nog de eerste warenhuizen geopend. Galeria Kaufhof werd in 2015 samen met de Belgische warenhuisketen Inno voor ruim 2,8 miljard euro overgenomen van de Metro Group.

Hudson’s Bay heeft alle moeite om vooruitgang te boeken met de Duitse warenhuisketen, waarvan veel vestingen worden verbouwd. De retailer verlangt onder meer een financiële bijdrage van het personeel en leveranciers om het resultaat te kunnen verbeteren. Galeria Kaufhof telt ruim honderd warenhuizen in Duitsland.

Hudson’s Bay kreeg afgelopen maand nog een investering van een half miljard dollar van private equity-firma Rhône Capital en deed daarnaast zijn flagshipstore van Lord & Taylor in New York voor 850 miljoen dollar van de hand. Met deze deal wil het bedrijf zijn huishoudboekje op orde te brengen en tegemoet te komen aan de wens van een activistische aandeelhouder, die wil dat een deel van het vastgoed wordt verzilverd.

Reacties 2


Peter Jansen 2 nov, 12:45

En het personeel van zowel Karstadt als Kaufhof zijn de grote verliezers.
In sommige steden zijn beide warenhuizen buren van elkaar. Dus weg met het personeel van één beide. Of ze mogen solliciteren op hun oude baan. En wel tegen een lager salaris zoals nu gebeurt bij het voormalige Air Berlin bij Lufthansa en Easyjet.

Maar al die kosten van de verbouwingen van de Kaufhof warenhuizen zegt wel iets over in welke conditie ze zijn achtergelaten door de vorige eigenaar de Metro,
Dat doet zo denken aan de vorige eigenaren van de V&D warenhuizen. Een grote puinhoop is en was dat.

Het is niet ondenkbaar dat dit ook een gevolg heeft voor Inno en Hudson's Bay.


Seb Seb 3 nov, 14:02

Met uitzondering van het filiaal van Galeria Inno in Hasselt, is de rest in België ook grondig aan een opknapbeurt toe. Oude stoffige en suffige winkels die sterk lijken op de V&D filialen vóór de ombouw maar met Bijenkorf prijzen. HBC had deze filialen beter losgekoppeld van Kaufhof en in de Nederlandse plannen van Hudson's Bay meegenomen.

3 miljard euro lijkt heel veel geld, maar is voor Karstadt een ideale manier om een concurrent te liquideren. Twee grote warenhuizen in 1 stad met gelijkwaardig assortiment is in deze tijd niet rendabel te krijgen.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!