Vraagtekens bij opmars van horeca in Utrecht

Vraagtekens bij opmars van horeca in Utrecht

Er moet een einde komen aan de wildgroei van horecazaken in het centrum van Utrecht. Dat zegt vice-voorzitter Erik Derksen van de lokale afdeling Koninklijke Horeca Nederland in het Algemeen Dagblad. “Stop niet elk pandje vol met horeca.”

Utrecht biedt in de gemeentelijke Horecanota meer ruimte aan horeca in de stad. Tussen 2018 en 2021 verwacht de gemeente nog 140 tot 180 exploitatievergunningen af te geven, bovenop de bestaande 1.147 horecagelegenheden. Daarbij wordt vooral naar Leidsche Rijn en het Stationsgebied gekeken.

Derksen is met name tegen de vermenging van retail en horeca, waarbij bijvoorbeeld een kledingzaak koffie kan schenken. “Er is al heel veel daghoreca in de stad en gezien het nieuwe beleid wordt dat alleen maar meer.” Daarnaast leidt de eenzijdige verruiming tot oneerlijke concurrentie, stelt hij. “Ons advies is: behoud de charmes van de stad Utrecht, zorg voor een juiste mix en aanbod van winkels en horeca.”

Retailvastgoedspecialist Jeroen Brouwer van JB Retail stelt juist dat door de komst van horeca de aantrekkelijkheid van winkelstraten toeneemt. Hij wijst erop dat er vroeger twee beschermde pleinen waren voor de horeca en winkels. “Door beide functies te mengen, maak je de stad sterker.’’

Utrecht werd onlangs nog door vastgoedadviseur JLL uitgeroepen tot beste binnenstad van Nederland. Vooral de balans tussen winkels, leisure, restaurants en cafés en de beleggersactiviteit in de afgelopen jaren hebben Utrecht de koppositie gebracht.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends