'HEMA opnieuw in de slag met franchisenemers'

'HEMA opnieuw in de slag met franchisenemers'

De zelfstandige ondernemers van HEMA hebben twee rechtszaken tegen de winkelketen aangespannen. De ruzie gaat over de interpretatie van de afspraken die twee jaar geleden nog een einde maakten aan een slepende vete, schrijft HP/De Tijd.

HEMA lag jarenlang overhoop met zijn franchisers, die meenden sinds de overname door Lion Capital voor miljoenen aan leveranciersbijdragen te hebben misgelopen. Eind vorig jaar maakte HEMA een einde aan de zaak, door voor negentien miljoen euro met de ondernemers te schikken. Onderdeel van die afspraken was echter ook dat de franchisenemers 5,2 miljoen euro aan HEMA zouden betalen, als bijdrage in de kosten voor e-commerce. Belangenclub VAB van de franchisers weigert dit, omdat volgens de vereniging eerst de afspraken op het gebied van e-commerce zouden worden geëvalueerd en HEMA de kosten daarvoor zou onderbouwen. De franchisenemers weigerden om te evalueren, stelt HEMA.

VAB eist bij de rechter dat HEMA zijn afspraken van eind 2015 nakomt. De rechter doet over twee weken uitspraak in die zaak. In de tweede rechtszaak eist de vereniging dat de retailer de franchiseovereenkomsten voor kleine vestigingen verlengt. HEMA zou hebben laten weten die contracten te beëindigen, omdat het deze winkels mogelijk zelf wil exploiteren. VAB stelt dat dit een represaille is voor het aanspannen van de eerste rechtszaak, maar HEMA ontkent dat.

HEMA wil niet inhoudelijk reageren op de procedures, maar laat weten dat die geen invloed hebben op de verkoopplannen van eigenaar Lion Capital. Ceo Tjeerd Jegen zei deze week dat het nog tot halverwege volgend jaar kan duren voor er meer nieuws is over de toekomst van de winkelketen.

Reacties 2


Ton Bos 7 dec, 11:42

Vrrag mij af of de Hema leiding gelukkig is met de uitspraak dat 'Hema aan het verliezen is in Q3 en Q4'. Beetje in tegenspraak met de officiele berichtgeving......


Theo Terdu 5 dec, 13:07

De overeenkomsten tussen franchisenemers en gevers lijken een terugkerend conflict te vormen. De diepere oorzaak van het probleem is interessanter dan de symptoom bestrijding. Het is m.i. een slechte zaak en getuigt van slechte conflictbemiddeling dat de rechter de knoop moet doorhakken in feitelijk commerciele samenwerkingsverbanden. Theo Terdu, Crisis & Risk Advisor

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!