Intergamma mag door met 'project Guinness'

Intergamma mag door met 'project Guinness'

Intergamma mag de overname van de bouwmarkten van Van Neerbos Groep gewoon doorzetten. Ook hoeft er geen tijdelijke bestuurder of commissaris te worden benoemd. Het verzoek daartoe van Bricorama en een groep andere ontevreden franchisenemers is afgewezen door de Ondernemingskamer.

Intergamma wil de bouwmarkten van zijn grootste franchisenemer, nu in handen van het Ierse bouwbedrijf CRH, overnemen en zelf exploiteren. Daarvoor wordt de structuur van de organisatie gewijzigd. Tijdens een aandeelhoudersvergadering in juli stemde een meerderheid voor dit zogenoemde ‘project Guinness’.

Bricorama en een groep andere franchisenemers stellen dat hun zeggenschap verwatert en het project door Intergamma tegen het belang van franchisenemers in wordt doorgedrukt. Het is volgens de Ondernemingskamer echter aan het bestuur van Intergamma, de raad van commissarissen en de aandeelhouders om te boordelen over de voordelen en kansen van project Guinness opwegen tegen de nadelen en risico’s. De franchisenemers hebben de keuze al dan niet deel te nemen in de overname van de bouwmarkten.

Omdat Intergamma de financiering van de overname inmiddels heeft gewijzigd, worden de plannen opnieuw aan de aandeelhouders voorgelegd. Dan kunnen volgens de Ondernemingskamer ook enkele ‘gebreken’ worden hersteld. Zo is er kritiek op de informatievoorziening over het project en de rol van de door Van Neerbos Groep benoemde commissarissen van Intergamma.

RetailTrends