Gezondheidsapp gaat voor 'revolutie in de supermarkt'

Gezondheidsapp gaat voor 'revolutie in de supermarkt'

Het Voedingscentrum heeft een app gelanceerd die consumenten moet helpen gezondere keuzes te maken. Door de streepjescode van een product te scannen, krijgen ze de voedingswaarden en ingrediënten te zien.

Consumenten kunnen in de app Kies Ik Gezond? aangeven welke voedingswaarden ze belangrijk vinden, zodat bijvoorbeeld de hoeveelheid calorieën, koolhydraten of zout bovenaan komt te staan. Ook is het via de zoekfunctie mogelijk om producten te sorteren op voedingswaarden, om erachter te komen waar het minste suiker in zit. Verder kunnen de voedingswaarden van verschillende producten met elkaar worden vergeleken.

Bij producten die worden gescand – handmatig opzoeken is ook mogelijk – komt standaard te staan of ze in de Schijf van Vijf passen. Is dat niet het geval, dan toont de app gezondere alternatieven of een tip voor een gezonder recept. 

De productgegevens worden het Voedingscentrum dagelijks geüpdatet. De meeste producten zijn volgens de organisatie in de app opgenomen. Alleen Lidl heeft nog geen gegevens aangeleverd, terwijl van Aldi slechts een deel van het assortiment beschikbaar is.

De app moet zorgen voor een ‘revolutie in de supermarkt’, zegt expert voedselveiligheid Wieke van de Vossen. “Het zou fantastisch zijn als met deze app veel meer mensen het etiket gaan gebruiken.” Nu staan er volgens het Voedingscentrum vaak nog kleine lettertjes op, die consumenten eerst moeten ontcijferen.

 

Reacties 1


Jan Janssen 5 jan, 10:20

Nou, met die revolutie in de supermarkt zal het wel meevallen. Zo'n app zal aanslaan bij 'gezondheidsfreaks' die toch al met het onderwerp bezig zijn, maar ik zie de gemiddelde consument echt niet voortdurend producten scannen om voedingswaarde en ingrediënten te beoordelen. Het Voedingscentrum had m.i. beter tijd en geld kunnen steken in ervoor zorgen dat fabrikanten eindelijk eens begrijpelijke, leesbare en correcte informatie op de etiketten zetten, daar is de consument veel beter mee geholpen.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!