Consumentenprijzen stijgen versneld door

Consumentenprijzen stijgen versneld door

De consumentenprijzen lagen vorig jaar gemiddeld 1,4 procent hoger dan in 2016. Het betekent de sterkste prijsstijging sinds 2013, meldt het CBS.

Goederen waren gemiddeld 1,5 procent duurder, terwijl de prijzen van diensten 1,2 procent boven het niveau in 2016 lagen. Voedingsmiddelen waren gemiddeld 2,7 procent duurder dan in 2016, de sterkste prijsstijging sinds 2008. Kleding en schoeisel is de enige categorie waarin de prijzen juist een fractie zijn gedaald. De grotere stijging van de consumentenprijzen in 2017 is vooral toe te schrijven aan de prijsontwikkeling van autobrandstoffen, die 5,2 procent duurder waren. In 2016 stegen de prijzen nog met 0,3 procent, wat de zwakste groei sinds dertig jaar betekende.

De prijsstijging volgens de Europees geharmoniseerde prijsindex (HCIP) bedroeg in Nederland gemiddeld 1,3 procent. De stijging in de eurozone kwam uit op 1,5 procent. Zowel voor Nederland als de eurozone is de prijsstijging in 2017 een stuk hoger dan de prijsstijgingen in de voorgaande drie jaar.

De consumentenprijzen stegen in december met 1,3 procent ten opzichte van een jaar eerder, meldt het CBS verder. Daarmee ligt de stijging in lijn van de afgelopen maanden.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!