Winkeliers ageren tegen autovrije binnensteden

Winkeliers ageren tegen autovrije binnensteden

Het geheel weren van auto’s uit binnensteden zal ‘desastreuze gevolgen’ hebben voor consumenten en de plaatselijke detailhandel. Daarvoor waarschuwt Detailhandel Nederland na een analyse van de partijprogramma’s voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgende maand.

Een op de vier politieke partijen wil het stadscentrum autoluw of helemaal autovrij maken, stelt de brancheorganisatie. Hoewel Detailhandel Nederland duurzaamheid en schone steden ‘belangrijke thema’s’ noemt, zou een eenzijdig beleid gericht op het weren van auto’s grote schade aanrichten. Naast winkeliers zouden ook consumenten de dupe zijn, omdat zij zich niet meer welkom voelen in de stad. “Klanten willen aan het eind van een dag winkelen met een goed gevoel naar huis gaan en het parkeerbeleid speelt hierbij een belangrijke rol”, aldus voorzitter Guido van Woerkom.

De winkeliersorganisatie noemt plannen voor het schrappen van duizenden parkeerplaatsen in Amsterdam en Rotterdam en het sluiten van parkeergarages in Utrecht als voorbeelden van beleid ‘louter en alleen gericht tegen auto’s in plaats van dat het de binnenstad vooruithelpt’. In plaats daarvan pleit de branchevereniging voor andere maatregelen, zoals het bevriezen of verlagen van parkeertarieven en het vergroten van de parkeermogelijkheden op drukke koopdagen.

Van Woerkom noemt het van groot belang dat winkelen op de ‘traditionele manier’ zo toegankelijk en prettig mogelijk wordt gemaakt. Hij vreest dat consumenten er anders eerder voor zullen kiezen aankopen online te doen.
 

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends