'Aantrekkende economie helpt middelgrote steden niet'

'Aantrekkende economie helpt middelgrote steden niet'

In de vijf steden met de meeste winkelleegstand zal die de komende jaren verder toenemen. "Belevenis is belangrijker geworden en grote steden hebben daarom een grotere aantrekkingskracht", zegt Gertjan Slob van Locatus tegenover NOS.

Het Limburgse Geleen heeft volgens Locatus met 24,6 procent het grootste percentage leegstaande winkels. Daarna volgen Rijswijk, Kerkrade, Hoogvliet en Schiedam met percentages tussen de 23 en 24 procent. De kloof tussen dit soort randgemeenten en grotere plaatsen zal volgens het onderzoeksbureau verder groeien, omdat consumenten steeds meer online kopen en een bezoek aan winkels daardoor niet meer noodzakelijk is.

Verschillende gemeenten kijken naar creatieve manieren om hun stadscentrum te vernieuwen. Zo kijkt Schiedam naar maar ruimte voor ambachtslieden en speciaalzaken, waarvoor speciale subsidieregelingen worden ingevoerd. Die moeten deels de plaats innemen van grote winkelketens. "We kunnen hard inzetten op winkels, maar als mensen niet meer komen om te winkelen heeft dat geen zin”, aldus programmamanager stadskern Patrick van ’t Loo.

Middelgrote steden worden het hardst getroffen door het veranderende consumentengedrag, zei gemeentelijk initiator van de binnenstad van Hoogeveen Gert Bolkesteijn onlangs al tegen RetailTrends. Consumenten bestellen niet alleen steeds meer online, maar kiezen er ook voor om als ze gaan winkelen er een dagje uit van te maken. “Middelgrote steden kunnen niet op tegen wat de grote stad te bieden heeft.”
 

Reacties 1


Olaf Zwijnenburg 21 mrt, 09:36

Lees ook onze recente blog:
https://retailtrends.nl/item/51944/de-impact-van-online-retail-op-winkelvastgoed

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!