Aandeelhouder Ahold Delhaize wil af van beschermingsconstructie

Aandeelhouder Ahold Delhaize wil af van beschermingsconstructie

De activistische belegger CIAM heeft kritiek op de speciale constructie die Ahold Delhaize beschermt tegen vijandige overnames. Verlenging van die constructie zou tijdens de aandeelhouders in stemming gebracht moeten worden, zegt medeoprichter Anne-Sophie D'Andlau van het hedgefonds tegen Reuters.

Ahold Delhaize introduceerde de zogeheten Stichting Ahold Continuïteit in 2003. Door tijdelijk extra aandelen uit te geven, kan daarmee een vijandige overname worden geblokkeerd. De constructie moet iedere vijf jaar worden verlengd en vervalt dit jaar op 18 december. De vernieuwing wordt in april besproken tijdens de aandeelhoudersvergadering, maar het bestuur heeft laten weten dat er niet gestemd zal worden. CIAM noemt dat ‘onwettig’ en heeft in een brief laten weten tegen de vernieuwing te zijn.

De concurrentie van Amazon heeft geleid tot speculaties over consolidatie in de sector van Ahold Delhaize in de Verenigde Staten. Zo noemen analisten een overname van de Amerikaanse tak door Kroger een optie. CIAM noemt de beschermingsconstructie een 'gifpil' die de beurskoers drukt. Het hedgefonds bezit minder dan één procent van Ahold Delhaize, maar mogelijk melden zich nog meer activistische aandeelhouders.  

Ahold Delhaize laat aan Reuters weten ‘waarde te hechten aan een transparante benadering van de aandeelhouders’, en de constructie daarom op de agenda van de aandeelhoudersvergadering te hebben geplaatst. Eerder zei topman Dick Boer al dat het besluit over een eventuele vernieuwing door de raad van bestuur met instemming van de raad van commissarissen zal worden genomen. 


 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!