Catawiki mag whiskey en cognac blijven aanbieden

De SlijtersUnie heeft een al jaren lopende rechtszaak om alcoholverkoop via veilingsite Catawiki verloren. De website verkoopt zelf geen sterke drank en overtreedt daarom niet de Drank- en Horecawet, zo oordeelde de Raad van State woensdag.

De SlijtersUnie spande al in 2015 een zaak aan tegen de gemeente Assen, waar Catawiki gevestigd is. Veilingsites mogen volgens de wet geen sterke drank verkopen, maar via Catawiki wordt wel whiskey en cognac aangeboden. Volgens de SlijtersUnie wordt daarmee de wet overtreden omdat ‘verkoper en koper tot elkaar worden gebracht’ en Catawiki zo ‘gelegenheid biedt tot het doen van bestellingen voor sterke drank’. De Raad van State heeft nu het eerdere oordeel van de rechtbank bevestigd dat van verkoop geen sprake is.

De uitspraak betekent dat Assen geen stappen hoeft te ondernemen tegen Catawiki. De SlijtersUnie voert al langere tijd actie tegen gemeenten om alcoholverkoop aan banden te leggen. Daarbij richt de brancheorganisatie zich vooral op fysieke winkels, zodat kledingzaken die hun klanten een glas wijn schenken. Naar aanleiding van een landelijke pilot die daar in 2016 mee werd gehouden werden meerdere gemeenten voor de rechter gesleept, waarbij de SlijtersUnie in sommige gevallen in het gelijk gesteld werd.
 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!