'Winkels binnen tankstations in de lift'

'Winkels binnen tankstations in de lift'

De winkels nemen een steeds belangrijkere rol in binnen bemande tankstations. De omzet groeit en de shops worden steeds groter, staat volgens TankPro in het onderzoek Tankstation in cijfers van Bovag.

Terwijl het aantal bemande tankstations in Nederland afneemt, zit de omzet volgens branchemanager Erik Stern ‘duidelijk in de lift’. Vooral tabak is een belangrijke aanjager in de tankshops. In 2017 zorgden sigaretten, shag en sigaren voor een omzet totale omzet van ruim 1.4 miljoen euro. Bij de helft van de 4121 tankstations wordt tabak verkocht. Eetwaren om mee te nemen onderweg zijn bij 1975 tanklocaties te krijgen, warme dranken bij 1869 tankstations. Een op de vier stations verkoopt magnetronmaaltijden.

Onder meer Spar ziet veel kansen in winkels bij tankstations. Zo opent de supermarktketen de komende jaren zeker 130 vestigingen bij Esso, die het mogelijk ook als pick-up point wil inzetten. Ook Subway werkt samen met exploitant EG Group van die locaties, met het doel er een groot aantal vestigingen te openen.

RetailTrends