'Jumbo gebruikt medische gegevens personeel voor subsidies'

'Jumbo gebruikt medische gegevens personeel voor subsidies'

Jumbo speelt medische informatie van werknemers door om subsidies aan te vragen. Het zou volgens onderzoek van consumentenprogramma Radar gaan om personeel van vestigingen rondom Breda.

Personeel zou gevraagd worden een enquête in te vullen, waar onder andere medische vragen in staan. Wie daarbij aangeeft soms psychische klachten te hebben, krijgt een brief waarin verzocht wordt om een rapport of doktersverklaring aan te leveren. Als de medewerker dat niet wil, wordt in de brief gedreigd met consequenties. Een huisarts die een verzoek voor een doktersverklaring kreeg van een patiënt, trok aan de bel.

Jumbo speelt de medische gegevens door naar een extern bedrijf om te gebruiken voor de aanvraag van subsidies. Zowel het opvragen als het doorspelen van medische informatie is niet toegestaan, zegt arbeidsrechtadvocaat Elise van Es van Van Hout Advocaten. Ook de Autoriteit Persoonsgegevens laat weten dat ‘veel niet in de haak is’. “Een werkgever mag geen informatie over je gezondheid verzamelen, niet delen en je mag uiteraard ook niet zonder een arts medische gegevens interpreteren”, aldus een woordvoerder van de toezichthouder.

De supermarktketen laat in een reactie weten dat het gaat om winkels van één individuele franchiser en dat zijn handelswijze niet gebaseerd is op ‘enig centraal beleid’ van Jumbo. De retailer zegt nooit om medische gegevens van werknemers te vragen en gaat uit van de ‘goede bedoelingen van de betreffende ondernemer’. Jumbo kondigt aan maatregelen te nemen, mocht blijken dat regels zijn overtreden.
 

RetailTrends