Frankrijk wil retailers verbieden kleding weg te gooien

Frankrijk wil retailers verbieden kleding weg te gooien

Franse kledingwinkels moeten onverkochte kleding vanaf volgend jaar mogelijk weggeven aan liefdadigheidsorganisaties in plaats van vernietigen. Dat blijkt uit plannen die de regering bekendgemaakt heeft voor het realiseren van een circulaire economie.

Het voorstel maakt deel uit van het zogeheten plan ‘route naar een circulaire economie’. Die bestaat uit vijftig stappen rond betere productie, consumptie en omgang met afval. Een daarvan is het voorstel om onverkochte kleding via liefdadigheidsorganisaties te verdelen onder mensen met een kleine portemonnee. Het plan is gebaseerd op een eerdere wet tegen voedselverspilling, die supermarkten verplicht onverkocht voedsel weg te geven aan armen.

In Frankrijk wordt jaarlijks zo’n zevenhonderdduizend ton kleding weggegooid, terwijl maar 160 duizend ton wordt gerecycled. Volgens het plan moeten de maatregelen voor de kledingindustrie volgend jaar van kracht worden. Ook voor andere branches wordt aan nieuwe regels gewerkt. Zo wil Frankrijk vanaf 2020 een einde aan de verkoop van producten die niet ‘robuust’ zijn en daardoor niet gerepareerd kunnen worden.


Changemakers in Retail op 15 mei in Utrecht
Changemakers in Retail is een event van RetailTrends Media over verandering en kansen. Staan voor product, merk, consument, werknemers en de wereld biedt kansen voor groei en onderscheidend vermogen. Waar kan jouw bedrijf het verschil maken? Ontmoet pioniers en krijg praktische handvatten voor nieuwe businessmodellen, innovatie en leiderschap. Sprekers zijn onder meer marketing director Alex Weller van Patagonia, directeur duurzaamheid Anniek Mauser van Unilever Benelux en astronaut André Kuipers. Kijk voor meer informatie op changemakersinretail.nl.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!