Lidl heeft eind dit jaar in al zijn Nederlandse supermarkten de gasaansluiting vervangen door een elektrische warmtepomp. Nu is volgens de retailer al negentig procent van de filialen van het gas af.

In de provincies Flevoland en Groningen zijn al alle Lidl-winkels al aardgasvrij. De supermarktketen begon zo’n vier jaar geleden het vervangen van de gasaansluiting, die de komende maanden in hoog tempo wordt afgerond. “Om de kosten te beperken zijn de meeste winkels omgeschakeld op een natuurlijk moment, als een filiaal of verwarmingssysteem gemoderniseerd moest worden”, aldus manager duurzaamheid Marlijn Simons-Somhorst. 

De supermarktketen maakt de overstap vanwege duurzaamheidsdoelen, maar ook uit overwegingen van efficiëntie. Lidl gaat van een combinatie van aardgas voor verwarming en elektriciteit voor koeling over op één systeem. “Voor ons als discounter is efficiëntie belangrijk en we vinden het gebruik van aardgas niet langer van deze tijd.” 

Lidl spaart naar eigen zeggen in totaal twee miljoen kubieke meter aardgas uit en is volgens duurzaamheidsorganisatie Urgenda een voorloper. Albert Heijn laat desgevraagd aan het Algemeen Dagblad weten dat een 'ruime meerderheid' van de winkels inmiddels van het gas af is, terwijl Jumbo de mogelijkheden nog onderzoekt.