'Bijzondere winkels bedreigd door huurverhogingen'

'Bijzondere winkels bedreigd door huurverhogingen'

Belangenorganisatie MKB Amsterdam krijgt alarmerende berichten binnen over stijgende winkelhuren. “Die drukken heel zwaar op de lasten, veel meer dan de ondernemers kunnen dragen. Met name de kleinere en bijzondere winkels zitten in de gevarenzone”, stelt voorzitter Bart Drenth tegenover de NOS.

De Haarlemmerstraat in Amsterdam is een van de straten waar kleine middenstanders onder druk staan. Zo heeft koffie- en theewinkel ’t Zonnetje een procedure gestart tegen de pandeigenaar vanwege een huurverhoging. Die gaat van achttienduizend naar 36 duizend euro per jaar, stelt eigenaar Marie Louise Velder. “Dat kan ik niet betalen.”

Kleine winkeliers zitten volgens econoom Mathijs Bouman met een soort vaste omzet ‘min of meer gevangen’ in een stad die steeds welvarender wordt en waar de huizen- en winkelprijzen fors stijgen. “Als ik ondernemer was in zo'n straat, en ik zou bij wijze van spreken al twintig jaar voor zo'n straat zorgen, dan zou ik me wel weggedrukt voelen”, stelt hij.

Drenth stelt dat het belangrijkste deel van de oplossing drieledig is. Ondernemers moeten volgens hem weerbaar zijn en consumenten hun geld bij kleine winkels blijven uitgeven. Daarnaast pleit hij voor een gesprek met de overheid, pandeigenaren en andere partijen over het behoud van een divers winkelaanbod.

Reacties 4


Angela Gabeler 14 aug, 14:37

Maar waarom hebben pandeigenaren zoveel macht...


Olaf Busch 14 aug, 13:28

Heel pijnlijk. Je ziet alle inzet om van een straat van niks iets waardevols te maken weglekken in de zakken van de eigenaren (die vaak achterover leunden). Maar ik zie eigenlijk geen oplossing. Als de ondernemers in staat waren geweest de panden in de slechte tijd aan te kopen konden ze de waardestijging benutten om de straat te behouden. Maar daar hadden de banken natuurlijk geen zin in.

De enige "troost": het zijn ook de eigenaren die het grootste verlies moeten pakken als winkelstraten niet meer zijn te redden. Het gaat dan (en nu) wel om tonnen die worden afgeboekt.


christian ter maat 14 aug, 12:44

Bart Drenth begrijpt het niet helemaal. De kleine ondernemer kan de huurverhoging niet betalen, omdat.... Een andere retailer MEER wil betalen en de huurbaas gaat daarin mee. Dus het probleem ligt primair bij de collega retailers die oude retailers willen uitkopen. Helaas dit is ook marktwerking. DEEL OPLOSSING: verbiedt meer vestigingen van dezelfde ketens, geen meer Stachs, Marqts, Bagels&Beans etc.


jeroen jansen 14 aug, 12:42

ik snap de uitdaging maar misschien is het wel wat simpel om alles op de huurverhoging te gooien. We weten niets over de bedrijfsvoering van dit bedrijf. Wat we weten is dat ze geen functionerende website hebben en niets met social media doen behalve posten over de huurverhoging. Ik zeg ook niet dat dit moet maar in het retail landschap van 2018 maak je het jezelf dan ook wel moeilijker dan nodig.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!