MS Mode en America Today winstgevend, Coolcat nog niet

MS Mode en America Today winstgevend, Coolcat nog niet

De drie winkelketens van modeondernemer Roland Kahn hebben de wind weer in de rug. MS Mode en America Today hebben over 2017 zwarte cijfers geschreven, terwijl Coolcat dit jaar break-even verwacht te draaien. Dat blijkt uit de jaarcijfers die donderdag zijn gepresenteerd.

De modeketens hebben roerige jaren achter de rug, waarbij MS Mode in 2016 zelfs failliet werd verklaard. Coolcat verkeert sinds 2015 in zwaar weer en zag het verlies in 2016 oplopen tot 18,6 miljoen euro. Vorig jaar was er sprake van verbetering, maar de ebitda is nog altijd 4,9 miljoen euro negatief (2016: -9,8 miljoen). De omzet liep met 6,3 procent terug tot 121 miljoen euro.

Coolcat voert sinds twee jaar stevige herstelmaatregelen door, die onder meer zijn gericht op het verkleinen van de winkelvoorraden, terugdringen van de winkelhuren en sluiten van slecht renderende filialen. Het aantal winkels daalde vorig jaar van 122 naar 112. Op basis van de resultaten in de tweede helft van 2017 en de eerste helft van 2018 – met oplopende marges en meer online omzet – denkt de modeketen dit jaar uit de rode cijfers te komen. “We hebben het stuur weer in handen”, aldus Coolcat-ceo Lilian Vos.

Bij MS Mode, dat sinds kort wordt geleid door America Today-ceo Peter van Kampen, is er na de doorstart in september 2016 een positieve ebitda van een miljoen euro behaald. De omzet kwam tot en met eind vorig jaar uit op 134,3 miljoen euro. Ook onder de streep wordt er volgens Van Kampen winst gemaakt. Van de circa vierhonderd winkels voor het faillissement zijn er nu nog 222 over.

Bij America Today, dat 66 winkels telt, klom de omzet met 2,8 procent naar 58,6 miljoen euro. De ebitda steeg van 2,7 naar 3,6 miljoen euro. De winstgroei is volgens het bedrijf onder meer toe te schrijven aan de groei van de online verkopen met 27,6 procent. 16,3 procent van de totale omzet wordt bij America Today inmiddels online geboekt. Ook bij Coolcat en MS Mode is het belang van e-commerce sterk gestegen: daar ligt het online omzetaandeel op respectievelijk 14,6 en 10,2 procent.

Coolcat, MS Mode en America Today hebben alle drie de ambitie om door te groeien van een winkelketen naar retailmerk. Lees binnenkort op RetailTrends meer over de recente prestaties en toekomstplannen van de drie modeketens. Ben je nog geen member? Klik dan hier voor meer informatie.

Reacties

Geen wonder dat CoolCat het nog steeds slecht doet, 'cool' mag van de naam, want het is alles behalve cool. Het assortiment is van kwaliteit 'op de markt' en met name de collectie voor jonge meiden heeft een hoog gehalte 'sletterigheid'. Ik kan me voorstellen dat menig moeder deze winkel vermijd terwijl ze shoppen met de kids.

Geplaatst door Seb Seb op 17 augustus 2018 om 11:44

Mijn vrouw mijdt om die reden precies CC Seb. Maar is het assortiment daar niet altijd een tikkeltje ordinair geweest. Er is blijkbaar een doelgroep voor.
Ik vind het wel goed om te zien dat Kahn, met goede mensen om zich heen, het tij heeft weten te keren. Je kunt alles van de man vinden maar hij heeft durf en ik gun hem geen ondergang.

Geplaatst door Machiel R op 17 augustus 2018 om 13:03

Laatste nieuws

RetailTrends