Intergamma-deal ruim een half miljard waard

Intergamma-deal ruim een half miljard waard

Franchisenemer CRH heeft voor in totaal 510 miljoen euro afscheid genomen van zijn Intergamma-activiteiten. Het moederbedrijf van Gamma en Karwei nam de operationele activiteiten van alle 156 vestigingen over, terwijl 36 winkelpanden aan een Amerikaanse vastgoedinvesteerder zijn verkocht.

Intergamma rondde de overname van 156 bouwmarkten vorige maand al af, maar deed daarbij geen uitspraken over de koopsom. CRH, dat via Van Neerbos Groep een van de grootste franchisenemer van Intergamma was, doet dat wel. Het Ierse conglomeraat spreekt van ‘de afstoting van haar doe-het-zelfzaken in Nederland en België, samen met bepaalde gerelateerde vastgoedactiva’, merkt vakblad MIX op.

De 36 vestigingen van Karwei en Gamma zijn verkocht aan vastgoedfonds W.P. Carey, dat zich focust op de sale & leaseback-markt in de Verenigde Staten en Europa. Dat betekent dat Intergamma de panden blijft huren. De gemiddelde duur van de huurcontracten bedraagt vijftien jaar. W.P. Carey heeft zo’n 153 miljoen euro voor het vastgoed betaald, wat volgens adviseur JLL de grootste transactie ooit in Nederland is in dit specifieke segment.

Intergamma heeft de winkels naar eigen zeggen overgenomen om er meer grip op te krijgen. Het bedrijf gaat door de deal van een bijna honderd procent franchiseorganisatie naar een hybride model.

RetailTrends