Albert Heijn introduceert 'prikkelarm' winkelen

Albert Heijn introduceert 'prikkelarm' winkelen

De Albert Heijn-winkel in Sint-Michielsgestel gaat op dinsdagmorgen een stilte-uurtje invoeren. Tussen acht en negen uur zijn geen hinderlijke geluiden te horen. Mensen die overgevoelig zijn voor geluid kunnen zo in rust hun boodschappen doen.

Het Brabantse filiaal is de eerste die het stilte-uur toepast. Aanleiding is het bericht van De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) die eerder liet weten dat Nederland erg achterloopt met dergelijke service. In Engeland bijvoorbeeld is dit al volgens de NVA al gebruikelijk.  

Tijdens het stilte-uur worden lichten gedimd, gaat achtergrondmuziek en kassageluid uit en past de caissière haar vraagstelling aan. Volgens de assistent-manager van het filiaal, Eva Mennes, komen er relatief veel mensen met autisme in de winkel. “We willen graag een situatie creëren waarbij de klanten niet worden overvallen door verrassingen in de gangpaden en onvoorspelbare dingen aan de kassa", aldus Mennes. Daarom is ook gekozen voor dinsdagmorgen, dan zijn er geen vakkenvullers actief en is het prikkelniveau al lager.

De winkel is gewoon open voor alle bezoekers en ook hoeft het personeel niet te fluisteren. "We hebben wel onze medewerkers, zoals de groenteboer, instructies gegeven hoe ze hun werkzaamheden kunnen aanpassen op het stilte-uur.”

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends