Ekoplaza neemt de 25 winkels van branchegenoot Natuurwinkel over. Moederbedrijf Udea koopt de biologische supermarktketen van Vroegop Ruhe & Co, meldt Het Financieele Dagblad.

Natuurwinkel werd in 2014 nog door Vroegop Ruhe & Co overgenomen van Royal Wessanen. De kwakkelende formule, die op het hoogtepunt ruim vijftig vestigingen telde, stond sinds een jaar in de etalage. Hoeveel Udea voor de winkels betaalt, wordt niet bekendgemaakt.

In het verleden zijn al veel franchisenemers overgestapt naar Ekoplaza, dat met 75 vestigingen de grootste biologische supermarktketen is. De nieuwe eigenaar gaat nu met de overgebleven ondernemers in gesprek. Ze kunnen in principe de naam van Natuurwinkel blijven dragen, stelt algemeen directeur Erik Does. Plannen om het aantal winkels terug te dringen, zijn er volgens hem nog niet.

Udea neemt behalve Natuurwinkel ook het Belgische bedrijf Hagor en versleverancier Kroon over. Kroon wordt binnen enkele weken gesloten, als de Autoriteit Consument en Markt daar toestemming voor geeft. Hagor is al actief in België, wat als opstapje voor Ekoplaza kan dienen om daar aan de slag te gaan. Nu wordt er alleen getest met online bestellingen. “We zullen aan de hand van eigen ervaringen nadere stappen bepalen”, aldus Does.