Jumbo en vakbonden weer naar de rechter

Jumbo en vakbonden weer naar de rechter

Jumbo en vakbonden FNV en CNV staan nog deze maand tegenover elkaar in de rechtszaal. De bonden dagen de supermarktketen omdat die zich vorig jaar niet aan het stakingsrecht zou hebben gehouden.

De dagvaarding werd begin dit jaar al verstuurd, maar de zaak werd meermaals uitgesteld. De bonden willen een schadevergoeding omdat Jumbo vorig jaar tijdens een staking extra uitzendkrachten inzette. Daarnaast is volgens de vakbonden de eigen arbeidsvoorwaardenregeling van de retailer, waarmee een cao werd omzeild, niet rechtsgeldig. De zaak dient op maandag 17 december.

Jumbo en FNV troffen elkaar vorig jaar ook al voor de rechter. Toen was het de supermarktketen die via die weg stakingen in het distributiecentrum wilde voorkomen, maar de rechter verwierp die eis. Jumbo zou de stakingen daarop hebben gebroken door extra uitzendpersoneel in te zetten, maar de supermarktketen ontkent dat de stakingen moedwillig zijn tegengewerkt.

Ruim 96 procent van alle logistiek medewerkers van Jumbo verkoos eerder dit jaar de eigen arbeidsvoorwaardenregeling (AVR) boven een cao. De supermarktketen zei zich daardoor gesteund te voelen in het besluit om de vakbonden te omzeilen. Volgens FNV zijn het vooral uitzendkrachten die met de AVR hebben ingestemd en is er daardoor een meerderheid. 

RetailTrends