Zeeman wil samenwerken voor leefbaar loon

Zeeman heeft alle issues in kledingfabrieken die voor de retailer produceren aangepakt en opgelost. Dat laat manager mvo & kwaliteit Arnoud van Vliet weten in het FD.

Zeeman maakte eerder dit jaar in zijn maatschappelijk jaarverslag bekend 67 ‘grote issues’ te hebben aangetroffen in de fabrieken in het Verre Oosten en Turkije. De textielketen beloofde ‘corrigerende acties’ uit te voeren voor alle ontdekte problemen.

Vooral in China, waar Zeeman ruim veertig procent van zijn kleding laat maken, gaat het nodige mis. Daarbij gaat het bijna altijd om een gebrekkige urenregistratie. Een ernstige zaak volgens Van Vliet, omdat de retailer veel belang hecht aan een goede beloning.

Zeeman wil dat productiemedewerkers een leefbaar loon krijgen, wat betekent dat ze genoeg geld krijgen om zichzelf en hun gezin te onderhouden. Dat bedrag is lastig vast te stellen, stelt hij. “Wij gaan dat terugbrengen tot fabrieksniveau en bekijken dan of mensen op het complex wonen, hoe de gezinnen zijn samengesteld en naar hun scholing.”

Hoewel veel arbeiders al goed betaald krijgen, is Van Vliet nog niet tevreden. Veel fabrikanten produceren ook voor andere kledingketens, waardoor samenwerking noodzakelijk is. Er wordt gepraat met partijen die het Convenant Duurzame Kleding en Textiel hebben getekend, stelt hij. “Dat zijn nog oriënterende gesprekken, maar we moeten samenwerken, anders krijg je het echt niet voor elkaar.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!