Franchisewet nu in consultatie

De ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Justitie en Veiligheid hebben het conceptwetsvoorstel voor de franchisebranche af. De wet gaat voor een periode van zeven weken in internetconsultatie.

De wet is opgesteld om de franchisenemer in de toekomst beter te beschermen. Gemaakte afspraken of gewekte verwachtingen worden volgens staatssecretaris Mona Keijzer niet altijd nageleefd, veelal ten nadele van de franchisenemers. “Het is daarom noodzaak om met dit wetsvoorstel de machtsbalans te herstellen en bescherming te bieden aan deze franchisenemers”, stelt zij.

In het wetsvoorstel ligt de nadruk op vier onderdelen ‘die cruciaal zijn voor evenwichtige franchiseverhoudingen’. Daarbij gaat het om de precontractuele uitwisseling van informatie, de tussentijdse wijziging van een lopende franchiseovereenkomst, de beëindiging van de samenwerking en het overleg tussen de twee partijen.

Tot eind januari kan iedereen zijn reactie geven op de franchisewet, waarna de betrokken ministeries het voorstel eventueel nog aanpassen. Eerder werd gewerkt aan de zogenoemde Nederlandse Franchise Code (NFC), maar die stuitte op bezwaren van vooral franchisegevers.

Het huidige franchisemodel is toe aan een grondige modernisering, zeiden sectorspecialisten Olaf Zwijnenburg en Jos Voss van Rabobank vorige week. Regelmatig halen de spanningen met franchisenemers het nieuws, zoals bij Albert Heijn en HEMA. “Franchiseorganisaties kunnen niet blijven stilzitten en hopen dat alle issues vanzelf overwaaien”, stellen zij in een blog op RetailTrends.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!