Amsterdam mag toeristenwinkel weren, maar Cheese Company niet

Amsterdam mag toeristenwinkel weren, maar Cheese Company niet

Het beleid van de gemeente Amsterdam om nieuwe toeristenwinkels te weren uit het centrum is niet in strijd met de Europese regelgeving. De nieuwe kaaswinkel van Amsterdam Cheese Company mag echter openblijven. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State.

Cheese Company opende in de loop van oktober 2017 een winkel op het Damrak. Die vestiging was volgens de gemeente tegen de regels, die een paar dagen eerder in waren gegaan. Door toeristenwinkels te weren probeert Amsterdam een verschraling van het aanbod tegen te gaan. Dat is volgens de Raad van State niet in strijd met de Europese Dienstenrichtlijn, omdat het vestigingsverbod een ‘gerechtvaardigde en evenredige beperking van het vrij verrichten van diensten’ vormt.

De Raad van State is het ook met de gemeente eens dat Cheese Company zo’n toeristenwinkel is, zoals de rechtbank in Amsterdam eerder ook al oordeelde. De retailer verkoopt een eenzijdig aanbod van in vaste hoeveelheden verpakte kaas, in verpakkingen met toeristische afbeeldingen en tegen hoge prijzen. Ook is de kaas lang houdbaar, hoeven ze niet gekoeld bewaard te worden en is de voertaal in de winkel Engels.

Dat de winkel toch mag openblijven, komt doordat Cheese Company al voor het verbod op nieuwe toeristenwinkels bezig was met het opstarten van de vestiging. Er was al een langlopend huurcontract gesloten en veel geld uitgegeven aan onder meer de verbouwing. Ook wist het gemeentebestuur dat Cheese Company met de nieuwe winkel bezig was, waardoor de nieuwe regels voor toeristenwinkels niet op dit filiaal toegepast hadden mogen worden.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!