Aha heeft de eerste bezorgingen achter de rug waarbij pakketjes zakkend aan een kabel van een drone in de achtertuin van klanten landen. Wie van deze optie van het IJslands platform gebruik wil maken, moet over een ‘goedgekeurde tuin’ beschikken. Daarvoor hebben ze van alle buren in een straal van vijftig meter schriftelijk toestemming nodig, vertelt oprichter en ceo Maron Kristófersson in het maartnummer van RetailTrends.

Aha voert gesprekken met de overheid om uitzondering te krijgen op deze regel, die volgens hem is bedoeld om privacyproblemen te voorkomen. “Aangezien het hier niet gaat om cameradrones maar om bezorgdrones, maken we geen inbreuk op iemands privacy. Ze zijn ook niet zo lawaaiig als mensen denken.”

Kristófersson is ervan overtuigd dat de hele logistieke operatie schaalbaar is. “Of het ook in Nederland werkt? Kijk naar hoeveel steden er in Nederland nog niet bediend worden door bezorgdiensten, omdat ze een kilometer of zeven van een restaurant afliggen.”

In twee tot vijf jaar zijn drones volgens hem in staat om zo’n 25 kilometer af te leggen met een snelheid van driehonderd kilometer per uur. Dan kun je hamburgers op een behoorlijke afstand van de fastfoodzaak nog warm thuisbezorgen, stelt Kristófersson. “En dat voor twee tot drie euro.”

In het maartnummer van RetailTrends gaat de topman van IJslands grootste e-commerceplatform in op de (on)mogelijkheden van dronebezorging. Klik hier om het artikel te lezen in het digitale magazine. Nog geen member? Klik dan hier voor meer informatie.