'Overschot aan horeca leidt tot zwakkere binnensteden'

Doordat leegstaande winkelpanden vaak worden gevuld met horecazaken, ontstaat er in steeds meer binnensteden een overaanbod aan horeca. In de zeventien grootste steden steeg het aantal cafés en restaurants met gemiddeld 21 procent, zo blijkt uit onderzoek van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en Locatus.

Uit de studie blijkt dat er in de afgelopen tien jaar ruim vijfduizend horecazaken bij zijn gekomen. Gemeenten zien horeca te vaak als 'wondermiddel' voor een leegstaand winkelpand of als snelle bijverdienste voor teruglopende winkelomzetten, vindt KHN. Het gevolg hiervan is dat er in veel steden een overaanbod aan horeca ontstaat.

Dit leidt tot zwakkere binnensteden, zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen. “De totale omzet van een stad moet over meer horecaondernemers verdeeld worden”, stelt hij. “Mensen gaan immers niet twee keer lunchen of uit eten op één dag. Het is dan ook wachten op de volgende economische tegenwind om de gaten in de winkelstraat weer te zien ontstaan.”

In Rotterdam was de toename van het aantal horecapanden in het centrum het grootst. In tien jaar tijd kwamen er hier honderd zaken bij. Op nummer twee van grootste stijgers staat Den Haag gevolgd door Eindhoven. Niet alleen in de grote binnensteden, maar ook in kleinere dorpen groeiden de horeca volop.

Reacties 2


Marcel Snijders 20 mrt, 00:46

Wij zijn hier een voorbeeld van , ons familie bedrijf is al 30 jaar gevestigd in de mooie Binnenstad van Breda! Maar we zijn nu zo ver dat wij door oneerlijke concurrentie moeten opgeven ! De stekker gaat er dan ook echt uit en 10 mensen op straat , bedankt voor jullie komst zeg dan ook tegen de gasten die voor echte Horeca kozen . SUCCES MET AL DIE EENHEIDSWORST VAN KETENS . Ik kan wel janken morgen heb ik geen werk meer en ook de jongens die mij bijgestaan hebben , ook niet meer .
Daag bestaande horeca en welkom de eendags vliegers , eet smakelijk !
Team Pieter Aertsz Breda !


René Nelissen 20 mrt, 06:45

Oneens, de steden gaan zo veel meer leven met een grote varieteit.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!