'Woonwinkels eisen vaak te hoge aanbetaling'

Woonwinkels laten consumenten vaak te veel aanbetalen, blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond. In plaats van de maximale vijftig procent die in de algemene voorwaarden vermeld staat, eisen de meeste winkels direct het volledige bedrag van hun klanten.

Het onderzoek van de Consumentenbond vond plaats onder de negen winkelketens Carpetright, Gamma, HEMA, Hornbach, Karwei, Kwantum, Leek Bakker, Praxis en Roobol. Alleen HEMA en Roobol kwamen goed uit de test: bij die winkels hoefden de ‘Mystery-onderzoekers’ van de Consumentenbond niet meer dan de helft van het volledige bedrag als aanbetaling over te dragen.

Opvallend is dat zowel Kwantum als Leen Bakker lid zijn van de Centrale Branchevereniging Wonen (CBW), wiens leden maximaal 25 procent aanbetaling mogen vragen van hun klanten. 

Volgens de Consumentenbond, die de betreffende bedrijven zegt te gaan aanspreken, ligt het probleem vooral bij de winkels zelfs. Zij zouden niet goed op de hoogte zijn van de regels. Zo gaven Kwantum en Praxis aan dat het hierbij om individuele afspraken met consumenten gaat, wat het structureel eisen van het volledige bedrag als aanbetaling niet kan verklaren. De consument loopt hierdoor het risico zijn geld te verliezen, bijvoorbeeld als de betreffende winkel failliet gaat.   
 

Reacties 4


M. Begeer 25 sep, 10:49

Als je dan nieuws van een andere bron overneemt.....vermeld dan wel de juiste gegevens! Bij Hema en Roobol wordt 25% aanbetaling gevraagd en niet zoals in bovenstaande tekst staat "de helft van het volledige bedrag".


Stefan . 25 sep, 12:47

Als u dan toch reageert vermeld dan wel de juiste zin: "niet meer dan de helft van het volledige bedrag". Er staat niet meer dan de helft en niet de helft zoals u in bovenstaand antwoord vermeld.


emma b. 25 sep, 12:53

En ‘woonwinkels’ is ook niet het woord dat de lading van deze ketens dekt. Jammer voor de echte (zelfstandige) interieurzaak/woonwinkel.... dit zijn gewoon ketens die geleid worden door hedgefunds en andere beleggers


Tf Steppo 25 sep, 19:29

Over kwantum gesproken die vragen 100% aanbetaling omdat hun systemen er niet op ingericht zijn voor een aanbetaling.
Als klanten er naar vragen of ze mogen aanbetalen komen ze voor een dichte deur te staan.
Kwantum wil en kan niet voldoen aan deze regelgeving voor een wettelijke aanbetaling.
Gaat ook niet veranderen en dat geld voor meerdere retailers.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!