Webshops moeten uiterlijk 31 december 2020 de PSD2-regels hebben doorgevoerd op hun website. Dat geeft de Europese Bankenautoriteit (EBA) aan. 

Eerder lag deze deadline op 14 september, maar diverse landen hadden aangegeven dat die deadline niet zou lukken, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Duitsland. De EBA gaf toen aan om soepeler met de regels om te gaan, maar dat zorgde alleen voor meer onduidelijkheid en de kans dat landen hun eigen plan zouden trekken. 

Het FD liet eerder weten dat veel online retailers het niet zien zitten om de nieuwe PSD2-regels door te voeren. Met name de tweestapsverificatie (betalen met bijvoorbeeld pinpas en pincode) zou zorgen voor afhankers. 

Met de nieuwe betaalrichtlijn moet betaalverkeer veiliger worden, met minder fraude en criminaliteit als resultaat. Nu kan er nog eenvoudig worden afgerekend met een driecijferige creditcardcode of door op 'ok' te klikken. Met PSD2 worden onlinebetalingen een tweetrapsraket: een combinatie van wat je bezit (pinpas of telefoon) en iets wat je bent of weet (pincode of vingerafdruk), zogeheten Strong Customer Authentication (SCA).