Overname Marqt kan doorgaan; oprichters moeten aandelen verkopen

De oprichters van Marqt moeten hun aandelen verkopen aan Udea, het moederbedrijf van Ekoplaza. Dat heeft de rechtbank bepaald in een kort geding dat was aangespannen door de andere aandeelhouders van de duurzame supermarktketen. 

Oprichters Quirijn Bolle en Meike Beeren zien niets in de verkoop. Ze willen Marqt met hulp van een investeerder kopen en vroegen om meer tijd om een bod te kunnen doen. Volgens de rechtbank hebben ze die kans al gehad en biedt de overeenkomt met Udea voldoende juridische basis om de overdracht af te dwingen.

Nooit winst gemaakt
Het in 2008 opgerichte Marqt, dat nog nooit winst maakte, zit in financiële nood en was al een tijd op zoek naar een nieuwe eigenaar. In mei stapte directievoorzitter Joost Leeflang op wegens een verschil van inzicht met de aandeelhouders over de strategie. Hij was nog geen jaar in functie. In juni stapte ook de volledige raad van commissarissen op. 

De formules van Marqt en Ekoplaza in de huidige vorm blijven bestaan, zeiden de bedrijven vorige week toen ze meldden dat een meerderheid van de aandeelhouders met de overname had ingestemd. Wel wordt het aantal winkels van Marqt komend jaar teruggebracht van zestien naar tien à twaalf. 

Oprichters teleurgesteld
De oprichters hebben via een woordvoerder een kort statement afgegeven. "We zijn teleurgesteld over deze uitspraak waardoor we op dit moment niet de mogelijkheid krijgen om ons bod voor Marqt te formaliseren, dat volgens ons het beste voorstel blijft met duidelijke en concrete voordelen voor zowel de onderneming als alle (overige) betrokkenen, zoals medewerkers, leveranciers en klanten. We beraden ons nog op verdere opties."

'Bevestiging dat proces zorgvuldig was'
Algemeen directeur Eric Does van Udea is uiteraard blij met de uitspraak. "Ik zie een bevestiging dat het hele proces zorgvuldig is gedaan. Ik ben er blij om dat de rechter ons op alle punten gelijk heeft gegeven. Dat is nogal wat, denk ik." 

Dus alles kan nu in gang worden gezet? "Daar laat ik me straks rustig door advocaten over informeren. Dat vind ik in deze zaak lastig. Normaal gesproken zou je zeggen dat dit een heldere uitslag is, maar in deze zaak is veel niet normaal."

Retaildeskundige Rupert Parker Brady zei vorige week te verwachten dat de formule Marqt zal verdwijnen. "Dat is een kwestie van tijd", vertelde hij tegen RetailTrends.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!