HEMA stopt met vingerscan voor personeel wegens privacywet

HEMA stopt met vingerscan voor personeel wegens privacywet

HEMA doet het vingerscansysteem voor kassa's en prikklokken landelijk in de ban. Het huidige systeem voldoet niet aan de privacywet AVG, zo heeft het warenhuis besloten. Dat laat een woordvoerder weten aan NU.nl.

Met het vingerscansysteem klokken de HEMA-medewerkers in en uit en kunnen zij zich aanmelden bij de kassa's. HEMA wilde de technologie aanvankelijk uitrollen naar alle filialen, maar ziet daar nu van af. 

In augustus bepaalde de Amsterdamse rechtbank dat winkelpersoneel niet zomaar verplicht kan worden gebruik te maken van een vingerscankassa. Aanleiding was de zaak die door een Manfield-medewerkster werd voorgelegd, die weigerde haar vingerafdruk af te staan aan haar werkgever. In het kader van de Algemene Verordening Gegevensbescherming gaf de rechter haar gelijk. 

De HEMA-woordvoerder zegt tegen de nieuwssite dat een uitspraak van de rechtbank in Amsterdam een 'bevestiging' was dat het gebruikte systeem niet aan de AVG voldeed. Het vragen van toestemming aan alle werknemers via een formulier zou zorgen voor 'te veel onrust' onder het personeel. Vandaar de keuze om het systeem volledig in de ban te doen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!