De supermarktbranche heeft vorig jaar ruim veertig miljard euro omgezet. In vergelijking met 2018 betekent dat een groei van 4,2 procent. Dat blijkt uit voorlopige cijfers, laat het onderzoeksbureau aan RetailNews weten. Het bureau is bezig met de jaarafsluiting, waardoor cijfers in detail nog kunnen veranderen, maar het voorlopige omzetcijfer voor de totale supermarktbranche staat momenteel op 40,5 miljard. 

De BTW-verhoging begin 2019 geldt als een van de belangrijkste groeidrijvers, net als online. Ruim twintig procent van de totale groei komt voort uit deze laatst genoemde. Dit is deels een verschuiving vanuit de reguliere supermarkten, maar ook voor additionele omzet doordat de klein zakelijke markt op deze manier wordt bediend door supermarkten.

Een andere groeidrijver is de stijging in de verkoop van kant en klaar-maaltijden en verse producten als groente, vleeswaren en kaas. Deze stijging wordt onder meer gedreven door de toenemende populariteit van ‘het borrelmoment’ en de opkomst van dier- en milieuvriendelijke alternatieven op het gebied van bijvoorbeeld vlees en kaas. IRI noemt als laatste een opvallende stijging in de ‘verwencategorieën’, waarbij met name koek, chocolade, chips en noten populair waren.

Al eerder maakte IRI bekend dat voor volgend jaar een supermarktgroei van 4,7 procent wordt verwacht. Dit groeicijfer is opgebouwd uit 2,5 procent 'basisgroei', twee procent groei door de extra week die 2020 telt en 0,2 procent 'EK-groei'.