Winkelketen Casa krijgt een investering van bijna zeventig miljoen euro van eigenaarsfamilie Blokker. Het kapitaal is bedoeld om de verliezen van de afgelopen jaren te dekken, laat een woordvoerder weten aan De Tijd.

De kapitaalinjectie moet Casa weer gezonder maken en zo leveranciers meer vertrouwen geven. De retailer, die sinds 2018 ook winkels in Nederland heeft, lijdt al vijf jaar verlies. In het boekjaar dat in januari 2019 afliep bedroeg dat negentien miljoen euro, bij een omzet van 174 miljoen. Tegelijkertijd liep de schuld op van 58 naar 110 miljoen euro en daalde het eigen vermogen van dertig naar elf miljoen. Over het huidige boekjaar, dat binnenkort afloopt, wil de woordvoerder niets zeggen.

Casa liet twee jaar terug weten grote plannen te hebben in Nederland en zou daartoe onder meer het merendeel van de filialen van Xenos overnemen. Vorig jaar werd duidelijk dat de uitbreiding stokte en dat Xenos zo’n 150 van de oorspronkelijke 170 winkels behoudt. Casa staat nu op zo’n 35 Nederlandse vestigingen. In totaal heeft de formule, met het hoofdkantoor in het Belgische Olen, ruim vijfhonderd winkels in acht landen.

Zowel Casa en Xenos maakten jarenlang deel uit van het inmiddels ontmantelde Blokker Holding. Beide ketens zijn nu in handen van Ab Blokker.