Jumbo stopt niet uit zichzelf met verkoop sigaretten

Jumbo stopt niet uit zichzelf met verkoop sigaretten

Supermarktketen Jumbo stopt niet uit zichzelf met de verkoop van sigaretten. "Zolang het bij wet niet verboden is, blijven we dat doen", zegt topman Frits van Eerd in een gesprek met het AD.

Van Eerd: "Want anders moet je ook het kratje bier verbieden of de zakken chips of snoep. Het is niet onze rol om onze klant tabak af te pakken, we willen niet belerend zijn."

Kruidvat en Trekpleister zijn inmiddels wel met de verkoop van sigaretten gestopt. De NS stopt er per 1 april mee in zijn eigen winkelformules op het station (Kiosk en StationsHuiskamer) en sluit geen huurcontracten meer af met verhuurders die rookwaar willen verkopen. "Ook in supermarktland is dit een discussie, zeker. Wie weet is over het een tijd anders, maar wij nemen nu zeker niet het initiatief om zelf te stoppen; dat kunnen we niet uitleggen aan onze klanten."

Reacties

De tijdgeest veranderd en roken wordt een steeds vreemder fenomeen. Ik kijk er dan ook van op dat Jumbo zich hiermee de kop in het zand steekt door de vergelijking met chips en sigaretten te maken. In een tijd van duurzaam en verantwoord ondernemen past deze stelling écht niet. Chapeau voor de NS.
Overigens zijn er genoeg retailers die een statement maken. Zo verkoopt de Bijenkorf weliswaar geen tabak, maar doet het wel vlees in de ban door op maandag geen vlees meer aan te bieden in hun (bedrijf)restaurants.

Geplaatst door S. J. op 7 februari 2020 om 23:39

Wel in een dikke auto rijden ,een houtkachel laten branden,met een vliegtuig op vakantie, zich lam drinken maar wel vertellen hoe een ander moet leven dat is gewoonweg eng.

Geplaatst door Eltjo Bijkerk op 8 februari 2020 om 15:57

Logisch. Het kost supermarkten te veel omzet en mensen die willen roken doen het toch wel. Ben zelf een anti-roker maar zolang het bij wet niet wordt verboden snap ik dat supermarkten het blijven aanbieden. Dat Kruidvat en Trekpleister ermee zijn gestopt snap ik ook. Hun fair share moet nihil zijn geweest (aanname).

Geplaatst door Mark van N op 10 februari 2020 om 09:47

Als medewerker op een tankstation merk ik nu al dat we het steeds drukker krijgen met de verkoop van tabakswaren, hoe minder verkooppunten, des te drukker het wij krijgen. Volgens mij is stoptober geëindigd met startvember

Geplaatst door Peter H. op 10 februari 2020 om 11:01

Het klinkt redelijk en logisch. Toch zien wij hier juist waar de schoen wringt. Jumbo is verantwoordelijk voor de producten die zij verkoopt. Een voortschrijdend inzicht leert dat sigaretten zeer kankerverwekkend. Sterker nog Nederland verkoopt de meest kankerverwekkende sigaretten van Europa. Het is al heel lang duidelijk dat de supermarkten net als de producenten producten op de markt brengen en verkopen waar mensen ziek van worden. Daar ligt dus een maatschappelijke verantwoordelijkheid. De politiek neemt over het algemeen pas maatregelen wanneer de maatschappij daarom vraagt. Het verschuilen achter de politiek door Jumbo is teleurstellend en ouderwets beleid.

Geplaatst door Herman van Wissen op 10 februari 2020 om 12:40

Jumbo neemt gewoon haar verantwoordelijkheid voor de gezondheid van hun klanten niet serieus. Laten we hopen dat die houding tot de sigaretten beperkt blijft!
Overigens zul je Frits wel horen over de bemoeizucht van de overheid als sigarettenverkoop op plaatsen waar ook kinderen komen (zoals supermarkten) integraal verboden wordt.

Geplaatst door Reinder Koornstra op 10 februari 2020 om 13:19

Mijn inziens is Jumbo (alsmede vele andere supermarktketens) ook niet consequent, als het gaat om het nemen van de verantwoordelijk, voor de gezondheid van hun klanten. Nog niet zolang geleden lag er besmet vlees in de supermarkten van Jumbo, dat besmet bleek te zijn met de zgn. listeria-bacterie. Jumbo kwam toen (onmiddellijk) in actie, door het besmette vlees uit haar supermarkten te halen. Klanten zouden er (massaal) ongetwijfeld schande van spreken, als er nu nog gewoon besmet vlees in de schappen van de Jumbo zou liggen. Nu is er sowieso een product in de schappen van de Jumbo, waarvan inmiddels al jarenlang bekend is, dat het elk jaar voor 20.000 Nederlanders dodelijk is. Om nog maar te zwijgen over de vele zieke mensen, die door dit product jaarlijks in onze ziekenhuizen komen. Het zou Jumbo (en de andere supermarktketens) dan ook sieren om dan consequent te zijn, en dus niet alleen besmet vlees, maar dan ook tabak uit de schappen halen.

Geplaatst door Jeroen F. op 10 februari 2020 om 19:00

Laatste nieuws

RetailTrends