De wet die franchisers meer bescherming biedt, moet snel worden ingevoerd. Daarop dringt het platform Franchisenemers Netwerk Nederland aan, dat reageert op het wetsvoorstel dat staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) en minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) deze week naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.

Dat gebeurde nadat de Raad van State positief had geoordeeld over het wetsvoorstel. Er komt volgens Keijzer en Dekker meer transparantie bij het sluiten van de franchiseovereenkomst en franchisenemers worden beter geïnformeerd over ontwikkelingen rondom de franchiseformule. Daarnaast komt er meer zeggenschap voor franchisenemers. Nieuw in het wetsvoorstel is dat franchisegevers en -nemers samen moeten bepalen bij welke wijzigingen dit nodig is. Diverse franchisegevers zien niets in de wet. Ze zeggen dat franchisers te veel invloed krijgen op het reilen en zeilen van een bedrijf.

In Nederland zijn ruim 850 franchiseformules actief, met ruim 30 duizend franchisevestigingen. Het gaat om de detailhandel, maar ook om zakelijke dienstverlening en de zorg.