Dirk Bron, de koper van de 123 winkels van Blokker in België, heeft maandagavond aan de vakbonden nog eens bevestigd dat de 670 medewerkers in elk geval een jaar zeker zijn van hun baan. Hij heeft daarvoor een verklaring ondertekend.

Dat zegt secretaris Marc Jacobs van vakbond ACV Puls tegen RetailNews. De vakbonden eisten een gesprek met de directie en Bron na diverse publicaties over laatstgenoemde. Zo is Bron veroordeeld voor 'onbehoorlijk bestuur' en verdenkt het Openbaar Ministerie hem van onder meer verduistering en oplichting. Ook zou hij betrokken zijn geweest bij zeker zes faillissementen en eist hij zes maanden gratis huur van de verhuurders van de Blokker-panden, anders dreigt hij te vertrekken.

"Voorlopig geven we hem het voordeel van de twijfel", zegt Jacobs. "Maar we zullen de evoluties van nabij volgen. Bij eventuele negatieve signalen zullen wij Bron en directie onmiddellijk ter verantwoording roepen."

Bron kreeg twee weken geleden de verliesgevende winkels van Blokker België in handen. Hij bouwt ze om en wil ze voortzetten als discountformule onder de naam Mega World. Bron kreeg een bruidsschat mee van de vorige eigenaar Michiel Witteveen, naar verluidt van miljoenen. Witteveen was maandagavond niet bij het gesprek op het hoofdkantoor van Blokker België in Lier. De vakbonden hadden daar wel om gevraagd, maar Witteveen vond het volgens Jacobs 'niet opportuun' om zich met de zaken van de nieuwe eigenaar te bemoeien.

'Mega World gaat als een speer omhoog'
Bron toont zich in een interview met zakenkrant De Tijd ambitieus. "Binnen drie maanden schiet Mega World als een speer omhoog. De omzet moet verdrievoudigen." Hij gelooft in zijn formule: "Mega World is uniek. Zestig procent van ons aanbod zal uit merkproducten bestaan. Bij Action is dat nog geen vijf procent. Alles komt in aanmerking: speelgoed, sportartikelen, huishoudproducten, hygiëneproducten... wat ik maar kan vinden. Ook voor mij wordt wat Mega World zal verkopen een verrassing."

Bron nuanceert de veroordeling voor 'onbehoorlijk bestuur'. "Ach, dat valt nog wel mee. Ik heb indertijd een Nederlandse winkelketen overgenomen die niet goed draaide. Het is failliet gegaan. Voor het faillissement heb ik het verkocht. Binnenkort sta ik voor de rechter, maar ik kan perfect aantonen dat ik niets misdeed. Als je geen zaken doet, kun je niets misdoen. De plannen in België worden een succes."