Liveblog dinsdag: Ook alle winkels de Bijenkorf en IKEA dicht

Liveblog dinsdag: Ook alle winkels de Bijenkorf en IKEA dicht

In dit liveblog houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rond het coronavirus.

De hoofdpunten:

  • De Bijenkorf, KPN en T-Mobile sluiten alle winkels
  • Alle winkels IKEA in Nederland, Duitsland en België dicht
  • Steeds meer ketens in België sluiten
  • Amazon wil 100.000 nieuwe medewerkers
  • Hamsteren gaat door
  • D66 en 50PLUS willen ouderenuurtje supermarkten

21.45 We sluiten het liveblog, Tot later.

21.30 De Bijenkorf ook op slot

Alle zeven warenhuizen van de Bijenkorf sluiten per direct en tot nader order de deuren. De winkelketen kan de veiligheid en gezondheid van klanten en medewerkers niet meer voldoende garanderen. Ook wil de keten verdere verspreiding van het virus voorkomen. De webshop blijft geopend.

18.00 Ook alle IKEA-winkels in Nederland dicht
Toch nog even een update. IKEA heeft besloten om alle dertien winkels in Nederland te sluiten. Eerder gingen al de 53 vestigingen in Duitsland dicht. "De gezondheid en veiligheid van onze bezoekers en medewerkers zijn voor IKEA topprioriteit. Wij blijven daarnaast alert op de genomen maatregelen en adviezen vanuit het RIVM en de Nederlandse overheid." Producten bestellen en thuis laten bezorgen via IKEA.nl of de online bestelling zelf ophalen bij de winkel blijft mogelijk. Ook alle acht winkels van IKEA in België gaan dicht, eerder gold dat voor vijf vestigingen.

16.30 En nog veel meer winkels dicht in België
Ook alle winkels van H&M in België zijn dichtgegaan. Volgens vakbond ACV geldt dat ook voor de merken die onder Inditex vallen, zoals Zara en Bershka. Ook alle winkels van C&A in België zijn sinds 16.00 uur dicht, bevestigt een woordvoerder aan RetailNews. In Nederland zijn deze winkels wel open.

15.50 Klussen en met gewichten in de weer
Tja, je moet toch iets. Nederlanders zijn blijkbaar massaal aan het klussen geslagen en met gewichten in de weer, getuige zoekopdrachten op Beslist.nl. Nadat op zondag nieuwe maatregelen werden bekendgemaakt, steeg de interesse naar gewichten met liefst 3028 procent. Naar klusaccessoires (o.a. gereedschapskoffers) werd 143 procent meer gezocht.

15.20 Galeria Inno dicht
De Belgische warenhuisketen Galeria Inno sluit per direct alle zestien winkels. Ze blijven tot en met 3 april dicht. "Al generaties lang maakt Galeria Inno deel uit van het leven van de Belgen. Samen kunnen en zullen we de strijd tegen deze pandemie winnen."

14.30 D66 en 50PLUS willen ouderenuurtje
D66 en 50PLUS zouden graag zien dat ook in Nederlandse supermarkten een ouderenuurtje komt. In België voerde Delhaize dat vandaag in.

14.15 Steeds meer winkels dicht in België
In België gaan steeds meer winkels dicht. Vanaf woensdag sluiten ook de Standaard Boekhandels. Colruyt Groep doet de non-foodwinkels Dreambaby, Dreamland en Fiets! op slot. Eerder gingen onder meer Decathlon, MediaMarkt, IKEA (vijf winkels), Torfs, Ici Paris XL, Fnac en Vanden Borre dicht.

13.50 Caissière achter transparant tafelzeil
Dat hadden we nog niet gezien: in het Albert Heijn-filiaal in Paterswolde zitten caissières uit voorzorg achter transparant tafelzeil. Dat meldt de supermarkt op Facebook.

 

Als bescherming voor onze klanten en medewerkers hangen er nu schermen voor onze afrekenpunten. Mark van Maanen van Blyco dankjewel

Geplaatst door Albert Heijn Paterswolde op Maandag 16 maart 2020

13.15 'Supermarkten moeten horeca helpen'
Supermarkten moeten horeca-ondernemers helpen, vindt ceo Jan-Willem Grievink van Foodservice Instituut Nederland. Hij schrijft dat op zijn LinkedIN-pagina. Grievink stelt voor dat supermarkten de overtollige voorraden van horeca-ondernemers en horecagroothandels overnemen. "Nu moet er even geen concurrentie zijn." Het lijkt hem ook een goed idee als supermarkten kant-en-klaar-maaltijden van lokale ondernemers opnemen in het assortiment.

12.50 Kappers kunnen toch openblijven
De Algemene Nederlandse Kappers Organisatie is teruggekomen op haar advies van gisteren om de kapsalons te sluiten. De brancheorganisatie laat het nu aan de kappers zelf over, maar vraagt ze wel extra voorzorgsmaatregelen te treffen.

12.20 Hamsteren gaat door
Consumenten blijven massaal hamsteren in de supermarkten, zegt brancheorganisatie CBL. Volgens een woordvoerder worden gemiddelde supermarkten zeker twee keer zo vaak bevoorraad als normaal. "De rust keert, tegen sommige eerder geuite verwachtingen in, nog niet terug. Dat gaat allicht nog een paar dagen kosten", zegt hij tegen persbureau ANP. "Wij zien geen tekenen dat de drukte afneemt of toeneemt."

11.45 Ook vijf winkels van IKEA in België dicht
IKEA heeft in België vijf winkels gesloten: in Arlon, Gent, Luik, Wilrijk en Zaventem. Die in Brussel (Anderlecht), Bergen en Hasselt blijven wel open. Eerder werd  bekend dat alle 53 IKEA-winkels in Duitsland zijn gesloten. In Nederland is IKEA wel open.

11.30 'Echt crisis bij Albert Heijn'
Supermarkten werken zich een slag in de rondte om de schappen gevuld te krijgen. "Het is echt crisis", zei ceo Wouter Kolk van Ahold Delhaize gisteravond bij Jinek op RTL 4.


11.00 Dunkin' begint eigen bezorgservice
Alle vestigingen van Dunkin' in Nederland zijn gesloten. Om donutsfans toch van dienst te zijn, heeft het bedrijf vandaag een eigen bezorgservice gelanceerd. Vanaf donderdag kan er worden besteld.

10.45 Wat mag wel, wat mag niet?
Om duidelijkheid te scheppen voor retailers heeft INretail een overzicht gemaakt met antwoorden op veelgestelde vragen.

10.25 Winkeliers maken zich zorgen
In Arnhem houden winkeliers in de binnenstad hun hart vast. Nu de horecazaken dicht zijn, is het erg rustig in de stad. Voorzitter Veronique Gallé van ondernemersvereniging City Centrum Arnhem vreest grote gevolgen: "We hebben de afgelopen dagen alleen maar verhalen gehoord over hoe beroerd dit is voor de horeca. Het effect voor de winkels kwam nauwelijks aan de orde", zegt ze tegen De Gelderlander.

10.05 MediaMarkt past openingstijden aan
In tegenstelling tot België gaat MediaMarkt in Nederland niet dicht. Wel gelden er vanaf vandaag aangepaste openingstijden in alle vijftig winkels. Doordeweeks zijn ze van 10.00 tot 18.00 uur open, in het weekend van 12.00 tot 17.00 uur.

9.55 Veel ketens in België dicht
In België sluiten steeds meer ketens. Het gaat onder meer om Decathlon, MediaMarkt,Torfs, Ici Paris XL, Fnac en Vanden Borre.

9.40 IKEA in Duitsland dicht
Alle 53 winkels van IKEA in Duitsland zijn vanaf vandaag tot nader order dicht. In Nederland blijven de winkels voorlopig wel open. Hier zijn de restaurants en de speelplaatsen wel dicht.

9.20 Voorschriften supermarkten
In bijna alle supermarkten wordt de medewerking van klanten gevraagd om verdere verspreiding te voorkomen. Zoals hier in AH XL in Arnhem Kronenburg.

9.05 Ook online wordt gehamsterd
Supermarkten moeten alle zeilen bijzetten om de schappen gevuld te krijgen, omdat er flink wordt gehamsterd. Maar ook online wordt er gehamsterd. "Stop daarmee", zegt directeur Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org. "Winkel online zoals je normaal ook zult doen. Webwinkels en de logistieke keten staan onder druk. Als iedereen zich normaal gedraagt, dan is er niets aan de hand."

8.50 Amazon wil 100.000 nieuwe medewerkers
Amazon zoekt in de VS honderdduizend nieuwe medewerkers voor distributiecentra en bezorging. Het salaris van het personeel wordt met twee dollar verhoogd. Ook voor de medewerkers in het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie gaat het salaris met respectievelijk twee pond en twee euro per uur omhoog. Al met al kost dit Amazon naar eigen zeggen 350 miljoen euro.

8.40 Binnensteden leeg, wijkwinkelcentra profiteren
Bureau RMC constateerde het gisteren ook al: het is de laatste dagen veel rustiger in de binnensteden. Ook PFM Footfall Intelligence en Locatus komen tot die conclusie. Ze spreken van 'dramatische dalingen'. Zondag waren er 65 procent minder bezoekers, vrijdag en zaterdag 45 procent minder dan een week eerder. In supermarkten is het drukker door hamsteraars.

8.30 Nespresso sluit alle winkels
Nespresso heeft al zijn achttien winkels in Nederland gesloten. Ook in België en Luxemburg zijn de koffiewinkels dicht.

8.25 'Inroosteren moet makkelijker'
Het Vakcentrum, de brancheorganisatie voor zelfstandig retailondernemers, wil dat het makkelijker wordt om personeel flexibel in te roosteren. Het heeft daarom minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gevraagd elementen van de Wet Arbeidsmarkt in Balans te bevriezen. Die wet stelt allerlei voorwaarden aan de inzet van personeel.

8.15 65-plussers gaan voor bij Delhaize
De Belgische supermarktketen Delhaize geeft 65-plussers tussen 8.00 en 9.00 uur voorrang in de winkel. Andere klanten wordt gevraagd na 9.00 uur boodschappen te doen. Net als supermarkten in Nederland vraagt Delhaize klanten afstand te houden, bij voorkeur alleen te komen en elektronisch te betalen.

8.00 KPN en T-Mobile sluiten alle winkels
Goedemorgen. Welkom bij een nieuw liveblog. KPN en T-Mobile sluiten alle winkels. KPN deed eerder al de Brabantse winkels en enkele andere op slot, maar vanaf vandaag zijn ze allemaal dicht. T-Mobile sluit zijn winkels vanaf woensdag. Verspreid over Nederland zal in een aantal winkels van T-Mobile 'beschermende maatregelen' worden getroffen, waarna ze over een kleine drie weken weer open kunnen. Coolblue meldde gisteren al dat alle twaalf winkels vanaf vandaag dicht zijn.

Kijk hier voor het liveblog van maandag.

Reacties 2


Soledad Lindeman 17 mrt, 17:19

ikea moet dicht voor belang voor arts en verpeegsters dit ramp als ikea alle winkels dicht aan supermarkt en apotheek anders word ramp anders kan zorg niet aan mensen zijn stom


S Pennekamp 17 mrt, 18:04

Hoe wil een kapper of nagelstyliste 1,5 m afstand houden en toch zijn/haar werk doen? Gaat geld voor gezondheid, wil jij verantwoordelijk zijn voor het ziek maken of zelfs de dood van iemand? Belast jij graag de verpleging en het ziekenhuis? Vandaag ook bij de albert heyn gezien dat de broodafdeling geen handschoenen draagt en ze lekker naast elkaar lopen te praten. Niks geen desinfectant. Wel dragen steeds meer klanten handschoenen en mondkapjes. Dit is in omgeving Rotterdam! Hier zijn er veel ziek en een aantal doden. Testen worden bijna niet afgenomen dus de ziekmeldingen zijn meer dan vermeld worden.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!