Overleg voor oplossing winkelhuur gestaakt

Overleg voor oplossing winkelhuur gestaakt

De vastgoedbranche is vorige week uit een overleg gestapt dat een oplossing moest bieden voor winkelhuren tijdens de coronacrisis. Dat meldt het NRC

Het overleg moet zorgen voor het verlagen of opschorten van de huurbetalingen. Vrijdag werd de bijeenkomst gestaakt door brancheorganisatie IVBN, die een derde van de Nederlandse winkelpanden bezit. Eerder die week deed Vastgoed Belang, een organisatie voor particuliere beleggers, hetzelfde. 

Rijke winkelketens laten pandeigenaren weten de komende drie maanden hoe dan ook geen huur te betalen. Dat zet de onderhandelingen tussen de brancheorganisaties onder druk, zeggen betrokkenen. 

Een groepje institutionele vastgoedbeleggers probeert buiten de vastgoedkoepels om alsnog tot een brede afspraak met winkelorganisaties te komen.
 

Reacties 7


Jacky Boogie 23 mrt, 10:48

Als er geen geld binnen komt hoe moet je dan de huur betalen van je winkelpand????


ger boer 23 mrt, 11:07

En als er geen huur betaald wordt , hoe moet de vastgoedeigenaar zijn verplichtingen nakomen , zoals hypotheek en belastingen en personeel?


Herman van Wissen 23 mrt, 11:14

Er is hier geen eenduidig antwoord op. Wel is duidelijk dat beide partijen belang hebben bij het heropenen van winkels na de crisis. samen een oplossing vinden is het belangrijkst.


Arie Feenstra 23 mrt, 12:23

Mijns inziens hebben vastgoed eigenaren voldoende vlees op de botten, en daarmee bedoel ik dan met name de groten, maar ook de kleinere die hun panden al bijna of geheel hypotheekvrij hebben.
Als je ziet dat verhuurders in de vorige crisis bijna geen pijn hebben geleden. Als je ziet dat men een pand liever 10 jaar leeg laat staan dan de huur te verlagen. dan denk ik dat het tijd wordt voor overheidsingrijpen. Verplichte verlaging van huren opleggen. In een wereld waar iedereen pijn lijdt zullen ook zij naar ratio mee moeten dragen.
Maar deze vastgoedeigenaren denken, ach, de ondernemer wordt gesteund door de overheid, dus kunnen wij blijven profiteren. Hierdoor gaat de consument de rekening betalen en blijven deze bedrijven buiten schot.
Veel bedrijven zijn in de vorige crisis kapot gegaan, maar hoeveel vastgoedbedrijven hebben het loodje gelegd? Een enkeling misschien, maar echt, grosso modo hoef je met deze groep ondernemers geen medelijden te hebben!!


ger boer 23 mrt, 13:00

Wat is het probleem van de vastgoed eigenaren , de meeste panden staan onder water , daarom laten ze hem leeg staan als de bank ziet dat je minder huur krijgt willen ze extra aflossingen hebben , de waarde van het winkelvastgoed is sinds 2010 al aan het dalen . En de huurprijzen ook .


Jan Willem van Hussel 23 mrt, 21:46

Huurprijzen aan het dalen? Waar dan ?
Waarde van panden (ook huurpanden) is de afgelopen 5 jaar geëxplodeerd. Liever leeg laten staan, dan een lagere huur accepteren, die een precedent schept naar de rest van de verhuurpanden. De waarde van het pand blijft in tact. Dit geld vooral voor grote partijen, die kijken naar het totaal rendement. Alleen kleine verhuurders zijn nog wel bereid een realistische huur te vragen of daar naar te bewegen.


A. Noniem 25 mrt, 10:34

Ik voorzie dat mijn huurbaas mij ook geen huur verlaging gaat geven, heb net de volle factuur ontvangen. Ik sta er echter heel slecht voor en dat weet hij echt wel. wat kan ik doen?

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!