Grote ketens als C&A, H&M en Zara-moeder Inditex zetten verhuurders voor het blok. Ze eisen huurkorting of delen mee dat ze de komende maanden geen huur betalen vanwege de coronacrisis. Dat meldt het FD na een rondgang langs eigenaren van winkelpanden.

Vastgoedeigenaren zeggen te begrijpen dat kleine ondernemers in een lastige situatie zitten, maar voor de houding van internationale winkelketens hebben ze minder begrip. Algemeen directeur Laurens van de Noort van Vastgoedbelang, de vereniging van particuliere vastgoedbeleggers, zegt dat sommige huurders een dreigende toon aanslaan. "Er wordt dan gezegd dat ze de komende drie maanden geen huur betalen. Als je niet binnen vijf dagen hebt gereageerd, dan ben je automatisch akkoord."

De brieven waarin grote, internationale concerns simpelweg meedelen dat ze geen huur gaan betalen, kan ook op weinig sympathie rekenen bij vastgoedbedrijf Kroonenberg Groep. "Zij krijgen van ons een briefje terug waarin we aangeven daar niet mee akkoord te gaan."

Eerder meldde RetailNews al dat ketens als Action, Hunkemöller en WE Fashion leveranciers hebben laten weten dat ze hun rekeningen later gaan betalen.