'Niet elke supermarkt draait een kerstomzet'

'Niet elke supermarkt draait een kerstomzet'

Denk vooral niet dat elke supermarkt nu ten minste een kerstomzet noteert. Dat zegt het Vakcentrum, de belangenbehartiger van zelfstandig retailondernemers.

Zo zien supermarkten in de grensstreek de omzet sinds vorige week sterk teruglopen. Op sommige plekken is er een daling van ruim tien procent. Supermarkten in de binnensteden en op stations hebben het helemaal zwaar, met soms wel afnames van meer dan 25 procent. Ook veel supermarkten op de Waddeneilanden en rond toeristische locaties staan fors in de min, zegt het Vakcentrum. "Supermarkten op universiteitsterreinen zijn inmiddels zelfs gesloten."

Daar komt volgens het Vakcentrum nog iets bij: de consument is vanwege de coronacrisis ook welkom in zelfbedieningsgroothandels als Makro en Sligro. "Dat raakt niet alleen de supermarkt, maar ook de foodspeciaalzaak heeft er last van." Het Vakcentrum zegt zorgelijke geluiden te ontvangen van vooral kookwinkels en winkels met huishoudelijke artikelen. Het Vakcentrum onderschrijft dat op dit moment een brede voedselvoorziening noodzakelijk is en dat zelfbedieningsgroothandels daarbij een rol kunnen spelen. Maar binnenkort moet volgens de organisatie weer een eind komen aan de ongelimiteerde openstelling voor consumenten. "Wat ons betreft in ieder geval vanaf het moment dat de horeca weer opengaat."

Reacties 1


Reinder Koornstra 27 mrt, 11:30

Kijk, supermarktorganisaties wilden in hun concurrentiestrijd hun dekking uitbreiden door op traffic locaties te gaan zitten! Niks mis mee, maar dan moet je als organisatie wel je verantwoordelijkheid nemen in uitzonderlijke situaties. En daar niet de franchisers alleen voor laten opdraaien, of, nóg verwerpelijker, de Nederlandse staat. Hebben de horeca-ondernemers op die locaties soms wel klanten?

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!