Liveblog maandag: Afhaalpunten Albert Heijn in ziekenhuizen, 'Specsavers betaalt huur 140 winkels later'

Liveblog maandag: Afhaalpunten Albert Heijn in ziekenhuizen, 'Specsavers betaalt huur 140 winkels later'

In dit liveblog houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rond het coronavirus. Tips zijn welkom op redactie@retailtrends.nl.

De hoofdpunten:

  • AH opent afhaalpunten in ziekenhuizen
  • Action betaalt weer binnen 60 dagen
  • 'Retailers in de knel door beëindiging of verlaging kredietlimieten'
  • HEMA-eigenaar Boekhoorn vraagt offer schuldeisers
  • Specsavers betaalt huur 140 winkels later
  • Al 27.000 aanvragen voor tegemoetkoming UWV
  • Oostenrijk heropent deel winkels na Pasen

16.35 We sluiten het liveblog. Tot later.

16.30 Specsavers betaalt huur 140 winkels later
Optiekketen Specsavers heeft de huurbetaling voor 'in ieder geval de maand april' opgeschort. Het gaat om alle 140 winkels in Nederland. Dat meldt het bedrijf in een brief aan zijn verhuurders, schrijft Vastgoedmarkt.

16.15 Al 27.000 aanvragen voor tegemoetkoming loonkosten
Het gaat snel: bijna 27.000 bedrijven hebben vandaag een tegemoetkoming in de loonkosten gevraagd. Dat meldt het UWV aan persbureau ANP. Het loket ging om 9.00 uur open. Het UWV heeft al meer dan drieduizend vragen over de regeling telefonisch beantwoord. De overheid neemt maximaal 90 procent van het salaris van het personeel voor haar rekening.

15.50 Coronateam Erasmus MC zeker van plekje bij Picnic
Picnic zorgt ervoor dat het coronateam van het Erasmus MC in Rotterdam altijd kan bestellen bij de onlinesupermarkt. Dat meldt het bedrijf via Instagram. "We gaan dit ook in andere steden doen, ook voor kwetsbare ouderen." Picnic zei eerder al dat het sowieso de capaciteit gaat uitbreiden vanwege de grote vraag. Zo wordt niet eind dit jaar, maar al eind mei het distributiecentrum in Apeldoorn geopend. Het minimum bestelbedrag gaat van 25 naar 35 euro.

15.20 Al 18.000 aanvragen voor tegemoetkoming UWV
Het UWV heeft al achttienduizend aanvragen ontvangen voor de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Dat meldt een woordvoerder aan NU.nl. Werkgevers kunnen sinds 9.00 uur een beroep doen op de regeling als ze door de coronacrisis veel omzet mislopen. De overheid neemt maximaal 90 procent van het salaris van het personeel voor haar rekening. Ook bijvoorbeeld kledingwinkels die wel open zijn maar nauwelijks nog klanten hebben, kunnen een aanvraag indienen.

14.45 Online: wisselend beeld in mode
Profiteren webwinkels ervan dat veel modewinkels dicht zijn? Het ligt genuanceerd, zegt directeur Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org tegen RetailTrends. "Alles wat met vervanging te maken, loopt gewoon door. Denk aan onderbroeken, sokken, T-shirts en joggingbroeken." Binnen de luxere modecategorieën daarentegen loopt de omzet terug. Dalingen variëren van twintig tot veertig procent. Eenzelfde beeld ziet Jongen binnen schoenen: luxe zit in de min, regulier schoeisel tien tot 25 procent in de plus. 

14.00 Eigenaar fotozaak mishandeld: 'Mijn grootste angst is dat ik nu corona heb'
Pieter Keuzekamp, de eigenaar van de gelijknamige fotozaak in het centrum van Zutphen, is maandagochtend mishandeld in zijn eigen winkel. Omdat hij als enige in de straat open is, was er niemand die hem kon helpen. "Je voelt je zo machteloos en alleen", zegt hij tegen Omroep Gelderland. Normaal gesproken is hij altijd dicht op maandag, maar vanwege de coronacrisis was hij voor het eerst in 32 jaar open. "Ik wil mijn klanten blijven bedienen, ook in deze tijd. En dan krijg je dit: een portie klappen."

De aanleiding: een voorbijganger gooide een reclamebord omver. Toen Keuzekamp hem erop aansprak, ontstond een handgemeen. Hij heeft pijn op zijn borst en zijn hoofd. Hij maakt zich zorgen: "Ik wil dat mensen verstandig zijn en daarom vroeg ik ook aan die man of hij afstand wilde houden. Ik heb het wel honderd keer herhaald. Mijn grootste angst is dat ik nu corona heb. Het is verschrikkelijk.'

13.25 Amazon wil dc-medewerkers testen
Amazon wil medewerkers van distributiecentra testen op het coronavirus. Daarvoor is de webgigant in gesprek met twee leveranciers, meldt persbureau Reuters. Amazon levert volgende week gezichtsmaskers voor de medewerkers in al zijn Amerikaanse en Europese distributiecentra. Ook wordt de temperatuur opgenomen. In zeker negentien dc's in Amerika zijn besmettingen vastgesteld, zegt Reuters.

13.00 Oostenrijk heropent winkels
Oostenrijk gaat de ingrijpende maatregelen in de strijd tegen het coronavirus versoepelen. Na Pasen mogen winkels tot 400 vierkante meter, doe-het-zelfwinkels en tuincentra weer open. Vanaf 1 mei zouden alle winkels en winkelcentra weer open moeten gaan. Dat zei bondskanselier Sebastian Kurz tijdens een persconferentie.

12.30 Meer aanbiedingen in de supermarkt
Het aantal aanbiedingen in de Nederlandse supermarkten is in de afgelopen drie weken met vijf procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van prijsvergelijkingssite Yenom. Er waren 5088 aanbiedingen, tegen 4844 aanbiedingen in 2019.

11.50 Ietsje drukker in de winkelstraat
Het wordt weer ietsje drukker in de winkelstraat, meldt Bureau RMC op basis van tellingen met wifi-sensoren. "Het lijkt erop dat de ondergrens bereikt is." Vorige week was het vier procent drukker dan de week ervoor. Vergeleken met een jaar was het wel veel rustiger: een afname van 77,9 procent.

11.20 Drukte bij PostNL
Door aanhoudende drukte en hoog ziekteverzuim ontstond er vorige week een achterstand bij de pakketbezorging van PostNL. Die achterstand is inmiddels weggewerkt, meldt een woordvoerster van het bedrijf. De achterstand ontstond vorige week dinsdag, normaal gesproken altijd de drukste dag van de week. "Normaal zien we op dinsdag een enorme piek, maar nu zien we die de hele week door", vertelt de woordvoerster. "Hoewel we de meerderheid van de pakketten gewoon konden verwerken, lukte dat bij een deel niet." Daarnaast kampt PostNL met een hoog ziekteverzuim, omdat ook werknemers met lichte gezondheidsklachten volgens de regels van het RIVM beter thuis kunnen blijven.

10.50 Jack & Jones heropent deel winkels
Sinds vrijdag is een deel van de winkels van Jack & Jones weer open. Het gaat om 29 filialen, meldt een woordvoerster aan RetailNews. Volgens het bedrijf kan in de gekozen winkels 'het team optimale veiligheid garanderen voor zowel de klanten als voor henzelf'. Dat niet alle winkels weer open zijn, heeft te maken met de grootte en de ligging van de winkels. Volgens het bedrijf is de heropening in goed overleg gegaan met de medewerkers.

10.20 AH opent afhaalpunten in ziekenhuizen
Albert Heijn opent vandaag vijf afhaalpunten in ziekenhuizen waar zorgmedewerkers hun boodschappen kunnen ophalen. "Op deze manier willen we de zorgmedewerkers ontlasten", zegt ceo Marit van Egmond in een gesprek met De Financiële Telegraaf. Het gaat om het VU Medisch Centrum en het AMC in Amsterdam, het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht. Supermarktketens in België gingen hiertoe al eerder over.

9.50 'Amazon stelt Prime Day uit'
Amazon stelt zijn koopjesfestijn Prime Day minstens een maand uit, tot augustus. Dat schrijft persbureau Reuters op basis van een interne memo. Het uitstel kost Amazon zeker honderd miljoen dollar, omdat producten tegen lagere prijzen zullen moeten worden aangeboden. Amazon wil volgens Reuters niet reageren.

9.30 Bedrijven kunnen aankloppen bij UWV
Bedrijven die veel omzet mislopen door de coronacrisis kunnen sinds 9.00 uur aankloppen bij het UWV voor een tegemoetkoming in de loonkosten. Ze kunnen een beroep doen op de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid (NOW). De overheid neemt maximaal 90 procent van het salaris van het personeel voor haar rekening. Ook bijvoorbeeld kledingwinkels die wel open zijn maar nauwelijks nog klanten hebben, kunnen een aanvraag indienen.

9.15 'Retailers in de knel door beëindiging of verlaging kredietlimieten'
Retailers zien hun kaspositie in rap tempo verslechteren, meldt het FD. Dat komt doordat de drie grootste kredietverzekeraars de kredietlimieten beëindigen of verlagen, blijkt uit een rondgang van de krant. Zonder deze garanties verliezen ondernemers de steun van banken en andere financiële partners, en stokt de toelevering. Onder meer Nelson, Omoda en Ziengs zouden zo knel komen te zitten.

9.00 Ceo Rumag per direct weg
Oprichter en ceo Thijs van der Heide van Rumag is per direct opgestapt. Het Amsterdamse lifestylemerk kreeg er flink van langs in het tv-programma Zondag met  Lubach. Rumag zou geld overhouden aan een T-shirt-actie voor het Rode Kruis en werd beschuldigd van het schaamteloos kopiëren van andermans teksten. Het bedrijf stelt vast dat het "behoorlijk tekort is geschoten" in zijn reactie op de kritiek, meldt Rumag in een persbericht. "Rumag is brutaal, erg brutaal en soms te brutaal. Als je kritiek hebt op anderen, moet je zelf ook met kritiek kunnen omgaan. Daarom hebben de aandeelhouders en de nieuwe directie besloten elke vorm van plagiaat te veroordelen. Waar dat redelijkerwijze mogelijk is wil de directie gemaakte fouten herstellen", staat in een persbericht. Van der Heide zegt dat hij in het belang van Rumag vertrekt.

8.45 Onrust bij Colruyt na overlijden medewerker door coronavirus
Een medewerker van de Belgische supermarktketen Colruyt is overleden nadat hij besmet was geraakt met het coronavirus. Dat meldt De Morgen. De man van 32 werkte in een filiaal in Vorst. Het is niet bekend waar hij de besmetting opliep en of hij al onderliggende gezondheidsproblemen had. De andere medewerkers zijn ongerust, schrijft de krant. Colruyt zegt de richtlijnen van de overheid strikt te volgen.

8.30 HEMA-eigenaar Boekhoorn vraagt offer schuldeisers
HEMA-eigenaar Marcel Boekhoorn is bereid om vers eigen vermogen in de winkelketen te stoppen, op voorwaarde dat schuldeisers een deel van de schuld kwijtschelden. Dat bevestigt een woordvoerder van zijn investeringsmaatschappij na berichtgeving van het FD. HEMA heeft het net als veel andere retailers moeilijk in de coronacrisis, terwijl het al een enorme schuldenlast heeft. Eerder kondigde HEMA al aan slechts de helft van de huur over april en mei te betalen.

8.15 Action betaalt weer binnen 60 dagen
Action gaat zijn leveranciers na Pasen weer binnen zestig dagen betalen. Dat was altijd al de bedoeling, zegt topman Sander van der Laan tegen persbureau ANP. Action kreeg een storm van kritiek over zich heen toen onlangs bekend werd dat de koopjesketen de betalingstermijn met dertig dagen had verlengd. Van der Laan vindt dat onterecht. "Het was een tijdelijke maatregel en we hebben onze kleinere leveranciers gewoon op tijd betaald. Alleen met grote partijen hebben we afspraken gemaakt over later betalen." Action staat er volgens hem goed genoeg voor om weer binnen zestig dagen te betalen. Zo'n 900 van de 1600 winkels zijn dicht; in Nederland zijn ze allemaal open.

Lees hier het liveblog van vrijdag.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!