Het aprilnummer van RetailTrends is een bijzondere editie. Onder leiding van gasthoofdredacteur Marit van Egmond (ceo Albert Heijn) hebben we er een special van gemaakt met het thema 'vrouwen in retail'. "Het valt me op dat juist in onze meest vitale sectoren zo veel vrouwen werken", schrijft Van Egmond in haar voorwoord, verwijzend naar de crisis waar we momenteel doorheen gaan. Hopelijk zal die crisis het jaar 2020 niet alléén bepalen, zegt de gasthoofdredacteur. "Persoonlijk hoop ik bovenal dat dit ook het jaar wordt waarin we samen meer in verbinding staan, en met een goed gesprek aan tafel het leven vieren."

Na een succesvolle loopbaan binnen Ahold Delhaize is ze nu ruim een jaar de hoogste baas bij Albert Heijn. In de serie retaillessen spreken we Marit van Egmond over relativering, verantwoordelijkheid en de zin van in je eentje wandelen in de duinen. “Inmiddels weet ik mijn plannen helder te vertellen en realiseer ik me dat herhalen daar ook bij hoort.”

Nog altijd is twee derde van de shoppers vrouw. Of je die verhouding ook terugvindt in de boardroom? Tja, dat kan beter, blijkt uit eigen onderzoek van RetailTrends. Misschien dat het vrouwenquotum het aantal leading ladies eindelijk een boost geeft.

Het aantal topvrouwen in de retail is klein, in de tech zijn ze nog zeldzamer. Laat staan de combinatie. Die vinden we in Mei Ling Tan en Jantien Herfst van House of Einstein en Superflow. Een gesprek over technologie, fashionopvoeding voor mannen en de onthutsende genderongelijkheid. “Ik heb heel lang serieus gedacht dat we gelijk waren.”

Hoge hakken waarop je een halve marathon kunt lopen. Of een functionele laptoptas met de looks van een designerbag. House of Artisans in Amsterdam bundelt verschillende, innovatieve merken met als gemene deler: gerund door vrouwen.

Eind januari werd ze benoemd tot bazin van H&M. Ze heeft een ambitieus plan, een misschien wel onhaalbaar plan: van H&M een duurzaam bedrijf maken. Ontmoet Helena Helmersson, de eerste ceo die geen lid is van de oprichtersfamilie Persson.

An apple a day keeps the doctor away. Voor huisarts Tamara de Weijer is de link tussen voeding en gezondheid glashelder. “De detailhandel heeft een unieke positie om gezonde keuzes te beïnvloeden.” Maar hoe maak je de supermarkt ook supergezond?

Ze zijn gepokt en gemazeld in de foodretail. En hebben een heldere visie over de toekomst. Een gesprek aan de ronde tafel met drie generaties foodies die hard knokken voor het nieuwe eten en drinken: gezond, eerlijk en gemakkelijk.

Zara en Amazon zijn wereldmerken geworden dankzij Zara’s Amancio Ortega en Amazons Jeff Bezos. Maar was het ooit wat geworden zonder hun echtgenotes? Hoogstwaarschijnlijk niet.

Aan het woord komen drie powervrouwen: Dewi van de Waeter, Isabel Boerdam en Tessel de Heij. Alle drie zagen ze een niche waar iedereen overheen keek. Hun keuken veranderde in een lab, waar ze experimenteerden met zelfbedachte vegamenu’s, biertjes en deo’s. De belangrijkste ingrediënten? Passie, lef, doorzettingsvermogen en – vooral – timing.

Kippenboerin Alice van Drie is ‘moeder’ van dertigduizend (!) vleeskuikens. Qua inkomen geen luxe, maar de liefde voor haar ‘AH-kippen’ overwint alles. En ze laat haar stem horen, op social media bijvoorbeeld. “De gemiddelde Nederlander weet nauwelijks meer waar zijn eten vandaan komt.”

De nieuwste editie van RetailTrends verschijnt op 10 april. Het digitale magazine kun je nu al lezen. Ben jij ook member van RetailTrends? Je ontvangt dan iedere maand het printmagazine van RetailTrends, plus:

  • Toegang tot de digitale editie van het magazine

  • 10 extra gebruikersaccounts voor je collega’s

  • Korting op een aantal RetailTrends-events

  • Onbeperkt toegang tot RetailTrends.nl

  • Iedere dag het laatste nieuws in je mailbox

  • Toegang tot het volledige archief

  • De mogelijkheid je persoonlijke nieuwspagina samen te stellen

Nog geen member? Klik hier voor meer informatie.