Winnaar/verliezer van de week: Picnic en Sandwich

Winnaar/verliezer van de week: Picnic en Sandwich

Retail kent succesverhalen en mislukkingen, iedere dag weer. RetailTrends licht elke vrijdag een winnaar en een verliezer uit, gebaseerd op het nieuws van de afgelopen week. Deze keer: de zege van Picnic en het faillissement van Sandwich.

Winnaar: Picnic
Of het ooit nog goed komt tussen Picnic en de FNV? Het zal medeoprichter Michiel Muller van de onlinesupermarkt waarschijnlijk een zorg zijn. De FNV beschuldigde Picnic vorig jaar van oneerlijke concurrentie: Picnic is een supermarkt en moet zijn medewerkers dan ook betalen volgens de supermarkt-cao, zei de vakbond. Nadat acties niets uithaalden, stapte de bond naar de rechter. Daar kreeg de FNV nul op het rekest. Picnic heeft diverse bv's en alleen het onderdeel dat zich bezighoudt met de exploitatie van de onlinesupermarkt hoeft de medewerkers volgens de supermarkt-cao te betalen, zei de rechtbank. Onder die bv vallen slechts vijftien medewerkers, vooral kantoorpersoneel. De FNV dreigde in hoger beroep te gaan, maar deed dat niet. Dat hoefde niet meer, zei de bond vorige maand. De medewerkers van Picnic zouden namelijk toch onder de supermarkt-cao gaan vallen, omdat de cao is aangepast....

Retail kent succesverhalen en mislukkingen, iedere dag weer. RetailTrends licht elke vrijdag een winnaar en een verliezer uit, gebaseerd op het nieuws van de afgelopen week. Deze keer: de zege van Picnic en het faillissement van Sandwich.

Winnaar: Picnic
Of het ooit nog goed komt tussen Picnic en de FNV? Het zal medeoprichter Michiel Muller van de onlinesupermarkt waarschijnlijk een zorg zijn. De FNV beschuldigde Picnic vorig jaar van oneerlijke concurrentie: Picnic is een supermarkt en moet zijn medewerkers dan ook betalen volgens de supermarkt-cao, zei de vakbond. Nadat acties niets uithaalden, stapte de bond naar de rechter. Daar kreeg de FNV nul op het rekest. Picnic heeft diverse bv's en alleen het onderdeel dat zich bezighoudt met de exploitatie van de onlinesupermarkt hoeft de medewerkers volgens de supermarkt-cao te betalen, zei de rechtbank. Onder die bv vallen slechts vijftien medewerkers, vooral kantoorpersoneel. De FNV dreigde in hoger beroep te gaan, maar deed dat niet. Dat hoefde niet meer, zei de bond vorige maand. De medewerkers van Picnic zouden namelijk toch onder de supermarkt-cao gaan vallen, omdat de cao is aangepast. "Het is een totaal verzonnen verhaal", reageerde Muller. Vandaag kwam hij met de ultieme revanche: als eerste webwinkel heeft Picnic een eigen cao afgesloten. Niet met de FNV geregeld, maar met een andere vakbond: De Unie. Vierduizend medewerkers krijgen er zes procent bij. "Het is een eigentijdse cao geworden, die past bij onze manier van werken", zegt Muller. En Picnic heeft toch al de wind in de zeilen. De omzet is sinds het begin van de coronacrisis verdrievoudigd. Daarom wordt niet eind dit jaar, maar al eind mei het distributiecentrum in Apeldoorn geopend. Picnic nam ruim driehonderd extra mensen aan en de ochtendleveringen worden uitgebreid.

Verliezer: Sandwich
Retailers in damesmode vallen bij bosjes, concludeerde RetailTrends eind vorig jaar. Sandwich was er eentje van. Nadat de merken Dept en Turnover waren opgeheven en Olsen was verkocht, ging sinds eind 2016 de volledige aandacht van moederbedrijf Veldhoven Group naar Sandwich. Maar dat mocht niet baten. November vorig jaar werd het faillissement aangevraagd voor de Nederlandse en Duitse tak. Wat de directe aanleiding was, werd niet gezegd. Nog hetzelfde jaar maakte Sandwich een doorstart, onder de vleugels van de Sandwich Fashion Group. Wie daar precies achter zit, bleef onduidelijk. "De nieuwe eigenaar heeft geen behoefte om naar voren te treden", zei een woordvoerster in januari dit jaar. De doorstart werd geen succes. Deze week meldde de Sandwich Fashion Group dat ze het faillissement heeft aangevraagd, opnieuw voor de Nederlandse en Duitse activiteiten. "Door het compleet wegvallen van de omzet na sluiting van de winkels door heel Europa als gevolg van het coronavirus (Covid-19), kan men de doorstart van het merk niet continueren." De winkels van Sandwich, waarvan er nog twaalf over waren, blijven dicht. De webshop is nog open.

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Sluit je net als 2.500 bedrijven aan bij de RetailTrends-community

Slechts €10 voor de eerste maand

Word member van RetailTrends en krijg;
✅ toegang tot alle premium content;

✅ het RetailTrends-magazine (print + online);

✅ net als 37.500 nieuwsbriefabonnees dagelijks het laatste nieuws in je mailbox;

✅ gratis vacactureplaatsingen op RetailTrends Jobs;

✅ korting op RetailTrends-events.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!